LEONARDO DICAPRIO ULAŽE U ŠPANSKI STARTAP ZA PROIZVODNJU SOLARNE ENERGIJE

Ne dobijaju sve zemlje u Evropi dovoljno sunčeve svetlosti. Pomislili biste da je Španija jedan od lidera u proizvodnji solarne enrgije, zbog velikoj broja sunčanih sati. Međutim, ona i dalje zaostaje za Nemačkom i Holandijom u pogledu instaliranih solarnih panela, što bi jednim delom moglo biti posledica uvođenja „poreza na sunce“, poreza na solarne instalacije, koji je zemlja ukinula tek 2018.godine. Nekoliko godina kasnije, pojavljuju se startapi, koji žele da maksimalno iskoriste ovu priliku.

SolarMente sa sedištem u Barseloni ima za cilj da većina kuća u Španiji imaju solarne kolektore. CEO kompanije je došao na tu ideju kada je uporedio broj postavljenih solarnih panela na krovovima u svojoj rodnoj zemlji, Holandiji. SolarMente nudi usluge upravljanja energijom zasnovane na pretplati, koje uključuju instaliranje solarnih panela bez početnih troškova.

„Počinjemo sa solarnom energijom, ali većina kupaca može da nam se vrati, jer analiziramo njihove podatke, jer stavljamo baterije, punjač za električna vozila, toplotnu pumpu, i onda počinjemo da upravljamo tom energijom“, kaže Wouter Draijer, CEO kompanije SolarMente.

Prva investicija glumca Leonarda DiCaprija u Španiji je bila upravo u ovaj startap. Iako je ovo njegovo prvo ulaganje u Španiji, glumac u tehnološke startape ulaže još od 2011.godine. Takođe je veoma aktivan po pitanju klimatskih promena i ukazivanju na probleme koje donose.

Obzirom koliko u Španiji ima sunca, a još uvek je nedovoljno opremljena, nema sumnje da SolarMente ima mnogo prostora za rast i napredak. Solarna energija je jedna od najčišćih oblika energije, a EU je odlučna da se koristi što više u cilju smanjenje upotrebe fosilnih goriva, i kao deo tog plana Evropska komisija razmatra način za uvođenje pravila koja bi nalagala postavljanje solarnih panela na krovove novih i javnih poslovnih zgrada do 2026.godine.

E2 portal