„LETEĆI“ TAKSI PREVOZ U PARIZU

Zbog problema zagađenja vazduha, saobraćajnih gužvi i zasićenja javnim prevozom, Parižanke i Parižani se u sve većem broju odlučuju na korišćenje bicikala. Startup kompanija SeaBubbles nudi rešenje koje uključuje prevoz rekom Seineom, ali još uvek nije postigla konačan dogovor sa vlastima u Parizu.

Leteći taksi Bubble napaja se električnom energijom, „leti“ iznad površine vode brzinom do 50 km/h, a odlikuje se izuzetno tihim radom, kao i sigurnošću kako za putnike, tako i za okolinu.

Bubble je autonoman tokom vožnje i puni se tokom ulaska i izlaska putnika, odnosno dok se nalazi na pristaništu. Pokreće se nakon zatvaranja bočnih vrata, a kada postigne brzinu od 12 km/h počinje da leti iznad vode i to bez ikakvih nagiba i naglih pokreta. Po završetku vožnje Bubble se ponovno spušta na površinu vode kako bi pristao uz obalu i iskrcao svoje putnike.

Opremljen je sa dva motora snage po 18 kW i litijum-ionskom baterijom kapaciteta 41 kW/h. Maksimalna nosivost iznosi 500 kg, a predviđen je za pet osoba.

U saopštenju Grada Pariza navodi se kako bi ovi leteći taksiji službeno mogli da započnu vožnju već sledećeg proleća.

E2 portal   (Ekovjesnik.hr)