LISABON PROGLAŠEN EVROPSKOM PRESTONICOM INOVACIJA ZA 2023.GODINU

Evropska komisija objavila je dobitnike Nagrada za evropsku prestonicu inovacija (iCapital). Uz dobitnike glavnih nagrada objavljena su i imena drugoplasiranih i trećeplasiranih gradova.

U kategoriji Evropska prestonica inovacija pobednik je Lisabon, poljski glavni grad Varšava plasirao se na drugo mesto, dok je ukrajinski Lavov osvojio treće mesto.

Švedski grad Linćeping pobednik je u kategoriji Evropski rastući inovativni grad, a za njim slede Padova (Italija) na drugom i Kork (Irska) na trećem mestu.

Poverenica Evropske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Iliana Ivanova, dodelila je nagrade u Marseju. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnici pobedničkih gradova, zastupnici u Evropskom parlamentu, gradonačelnik Harlema (pobednika u kategoriji rastućeg inovativnog grada 2022.) i deonici u području inovacija iz Francuske i više afričkih zemalja.

Dodela nagrada bila je deo otvarenja Nedelje inovacija. Stručnjaci su imali priliku da raspravljaju o proizvodnji energije u budućnosti, zaštiti vodnih resursa, podršci inovatorima i stvaranju održivog grada na Sredozemlju.

Podsetimo, ovogodišnje deveto izdanje prestižnih Nagrada za evropsku prestonicu inovacija, poznato i kao iCapital, održava se uz podršku Evropskog veća za inovacije. Nagrada iCapital dodeljuje se gradovima koji imaju inovativne ekosisteme, odnosno gradovima koji povezuju građane sa akademskom zajednicom, preduzećima i javnim sektorom, kako bi se na temelju rezultata ostvarivala veća dobrobit za društvo, uz istovremenu podršku revolucionarnim inovacijama.

E2 portal (Evropska komisija)