PRVIH 10 ZEMALJA ZA RUDARENJE BITKOINA

Procenjuje se da rudari bitkoina koriste oko 348 teravat sati električne energije godišnje, a kako svet sve više prelazi na obnovljive izvore energije, neki postavljaju pitanje: odakle bitkoin dobija struju?

Prvih 10 zemalja za rudarenje

Prvih deset zemalja za rudarenje bitkoina predstavljaju 93,8% cele mreže prema hashrate-u. Hashrate se odnosi na ukupnu kombinovanu računarsku snagu koja se koristi za rudarenje i obradu transakcija kod bitkoina ili drugih kripto valuta. SAD, Kina i Kazahstan predstavljaju prva tri mesta. Ove tri zemlje zajedno su bile domaćini skoro tri četvrtine mreže na kraju 2021. godine, piše VisualCapitalist

Kina je nekada bila prvo mesto za rudarenje bitkoina, čak do 75% globalnog kapaciteta, ali je u toku leta 2021. godine njihov udeo pao na nulu za samo nekoliko meseci. Mnogi rudari su se preselili u obližnji Kazahstan, privučeni jeftinom strujom, labavim propisima i stabilnom političkom klimom, dok su se drugi odlučili za Sjedinjene Države. Značajna prikrivena rudarska scena se takođe pojavila u Kini, sada kada se prašina slegla. Na dnu prvih deset su Irska, Singapur i Tajland, koji zajedno ugošćuju 4,9% mreže. Smatra se da je prijavljeni udeo Irske, a to se odnosi i na Nemačku koja je na šestom mestu, značajno precenjen zbog toga što rudari u drugim zemljama maskiraju svoje prave lokacije.

Uloga obnovljivih izvora energije

Na nacionalnoj osnovi, SAD, Kina i Kazahstan su imali udeo u obnovljivim izvorima od 22,5%, 30,2% i 11,3% respektivno. Za kontekst, obnovljivi izvori energije su činili 30% svetske proizvodnje električne energije 2022. godine (ne uključujući nuklearnu).

Sumorni udeo Kazahstana u obnovljivim izvorima je zbog njegovog velikog oslanjanja na ugalj (60%), koji je takođe glavni izvoz ove centralnoazijske zemlje. Istovremeno, ugalj doprinosi sličnoj količini električne energije u Kini (61%), ali je ukupni udeo Kine u obnovljivim izvorima energije veći zbog vrtoglave ekspanzije energije vetra i sunca.

Gde postaviti opremu

Važno je gde bitkoin rudar postavlja svoju opremu, jer je ona mobilna, za razliku od mnogih drugih industrija sa fabrikama ili velikim centralama.

Mesto gde rudari odluče da stave svoju opremu zavisi od više faktora, kao što su cena električne energije i prosečna spoljna temperatura, zato što bitkoin platforme generišu mnogo toplote. Vezano za poslednju tacku data je tabela ispod sa podacima vezanim za prosečnu godišnju temperaturu za prvih deset zemalja.

Međutim, sa klimatskim promenama koje podstiču obnovljive izvore energije, mnogi rudari bitkoina sve pažljivije gledaju odakle im struja dolazi.

E2 portal (Energija Balkana)