MAKEDONIJA UKINULA PRODAJU PLASTIČNIH KESA

Severna Makedonija poslednja je u nizu zemalja koja je zabranila prodaju plastičnih kesa u trgovinama. Umesto plastičnih kesa, kupci mogu pazariti biorazgradive kese koje koštaju 15 denara (25 centi).

Trgovci moraju da evidentiraju koliko su prodali biorazgradivih kesa i na taj način zarađen novac da uplate u poseban državni ekološki fond.

Ministar za životnu sredinu Severne Makedonije Naser Nuredini rekao da cilj odluke da se biorazgradive kese naplaćuju po toj ceni nije da se građanima uzmu pare, već da se promeni način kupovanja i da građani obrate pažnju na zagađenje životne sredine.

– Suština naplaćivanja biorazgradivih kesa je da se podigne javna svest za korišćenje platnenih torbi, odnosno da se smanji upotreba plastike – rekao je Nuredini.

Zabrana prodaje plastičnih kesa uvedena je novim Zakonom za upravljanje pakovanjem i otpadom. Trgovcima koji ne budu poštovali zabranu za prodaju plastičnih kesa zaprećeno je kaznom od 9.000 do 140.000 evra.

Protiv zabrane upotrebe plastičnih kesa pobunili su se proizvođači tih kesa, koji traže da ta ekološka mera bude odložena pet do sedam godina, navodeći da mnogi radnici mogu ostati bez posla.

Prema portalu Fakulteti.mk, u Severnoj Makedoniji se godišnje pušta u opticaj 5.000 tona kesa i svaki građanin dnevno u proseku koristi po dve kese.

E2 portal   (Cirkularna ekonomija)