MERE ZA PRIMENU ENERGETSKE EFIKASNOSTI (3.DEO)

Mere energetske efikasnosti niskih investicionih troškova – do 150 eura

Kratak period povrata investicija je karakterističan za mere energetske efikasnosti niskih investicionih troškova i to do najviše i to u izuzetnim slučajevima 2 godine.

Izolacija na vratima i prozorima

Preporuka je da se obavezno izoluju vrata i prozori jer se na taj način značajno redukuju toplotni gubici. Popunjavanje raznih pukotina koje mogu postojati na građevini sprovodi se onda kada to najviše odgovara vlasnicima ili korisnicima.

Preporuke za kvalitetno provetravanje

Prilikom zatvaranja prolaza vazduha u cilju izbegavanja promaje i gubitaka toplotne energije važno je imati na umu da svi uređaji s otvorenim plamenom iz sigurnosnih razloga zahtevaju nesmetan dotok svežeg vazduha, samim tim kuhinje, kupatila i vešeraj trebaju dodatno provetravanje radi izbegavanja kondenzacije vodene pare.

Korišćenje vremenski upravljanog prekidača (tajmera)

Tajmeri su izuzetno korisni dodaci raznim sistemima i uređajima koji nam omogućavaju da neku energetsku potrebu (za toplom vodom, grejanjem i dr.) zadovoljimo tačno onda kada nam je stvarno potrebna. Kada unapred znamo da nekoliko dana nećemo biti u kancelariji ili stanu jednostavno namestimo tajmer tako da grejanje npr. vode u bojleru ili zagrejavanje prostorije počne nekoliko sati pre našeg planiranog povratka.

Ovde treba napomenuti da ukoliko su spoljašnje temperature ispod nule preporučljivo je ne isključiti grejanje potpuno, tj. zagrejavati prostor na neku vrlo nisku temperaturu kako bi se sprečilo eventualno zaleđivanje cevi i instalacija.

Ugradnja termostatskih radijatorskih ventila (TRV)

Iskustva pokazuju da se ugradnjom termostatskih radijatorskih ventila (TRV) na radijatore mogu postići uštede energije i do 20%.

 Energetski efikasna rasveta

Kompaktne fluorescentne (štedne) sijalice za isti intenzitet svetlosti koriste samo 1/5 električne energije u poređenju sa obicnim (volframovim) sijalicama. Preporuka je da se u prostorijama gđe se cesto koristi umjetna rasvjeta (prosjecno 2 ili vise sati dnevno) obavezno koriste kompaktne fluorescentne zarulje ili fluorescentne cijevi.

Zavese i prozorske daske

Zavese od nekog kompaktnijeg materijala, prvenstveno ako sadrže i reflektujući sloj, puno su delotvornije u smanjenju toplotnih gubitaka kroz prozore od onih obicnih. Kako bi se sprečila cirkulacija vazduha između zavese i prozorske daske preporuka je da zavesa lagano naleže na prozorsku dasku, posebno ako je na tom zidu ispod prozora ugrađen radijator.

E2 portal