MERE ZA PRIMENU ENERGETSKE EFIKASNOSTI (2.DEO)

  1. Besplatne mere energetske efikasnosti

Pod pojmom besplatne mere energetske efikasnosti, podrazumevaju se sve one mere koje ne traže investicione troškove (ili vrlo niske troškove) već jedino angažman.

Korisni saveti prilikom izbora načina grejanja

Prilikom izbora načina grejanja u bilo kojem tipu zgrade vrlo je važno dobro proučiti faktore korisnog delovanja pojedinih uređaja ili sistema za grejanje. Ako uređaj ili sistem ima faktor korisnog đelovanja manji od 70%, preporuka je ne kupovati, nezavisno od cene ili nekih drugih radnih karakteristika.

Korišćenje uređaja s otvorenim plamenom u bilo koju svrhu izuzetno energetski neefikasno. Korisno delovanje otvorenog plamena je između 15 i 30% što znači da 70 do 85% energije iz goriva odlazi u dimnjak (u vazduh). Poređenja radi, energetski efikasni sistemi grejanja imaju faktor korisnog delovanja između 70 i 90%.

 Regulisanje termostata na radijatorima centralnog grejanja

Karakteristično za veliki deo stambenog i javnog sektora zgrada je pregrejavanje prostora koje se rešava, najnefikasnijim načinom – otvaranjem prozora. Umesto da se jednostavno smanji dotok toplote, on ostaje nepromenjen a prostorije se hlade prekomernim provetravanjem.

Regulisanjem termostata na radijatorima, tako da se temperatura u prostoriji smanji za samo 1°C, godišnje se može ustedeti  6% energije za grejanje.

Smanjenjem temperature u prostorijama za nekoliko stepeni u većini slučajeva bi se nepromenjena toplotna udobnost korisnika postigla dodavanjem džempera ili sakoa (svi smo svedoci ulaska u stanove ili kancelarije u kojima borave ljudi u letnjoj odeći dok je napolju temperatura ispod nule).

Moguće je ugraditi sistem za merenje koji bi očitavao stvarnu potrošnju energije za grejanje ikoji bi bio podloga za izračunavanje stvarnih troškova grejanja.

Regulisanje termostata na bojlerima

Preporuka je da se voda u bojlerima ne zagrejava na temperaturi većoj od 50°C .

Isključivanje rasvete i energetskih uređaja

Kada se prostorija napušta na više od nekoliko minuta, svetla treba iskljuciti. Električni aparati (televizori, računari, DVD uređaji, i dr.) koji trenutno nisu u funkciji treba ih takođe isključiti (prekidač u off položaju).

Korišćenje prirodnog (dnevnog) osvetljenja

Važno je naglasiti da se između korišćenja prirodnog ili veštačkog osvetljenja uvek treba odlučiti za prvu varijantu, jer: obezbeđuje zdravije klimatske uslove u prostorijama, štedi energiju i novac, smanjuje emisije štetnih gasova i dr.

Slavine za vodu

Neispravne slavine za vodu treba što pre popraviti. Kapanjem tople vode gubi se puno i energije i vode.

 Tuševi i kade

U cilju uštede energije i  vode, preporuka je tuširanje umesto kupanja u kadi .

Za tipično tuširanje se potroši samo 1/5 energije potrebne za kupanje u kadi.

Nadalje, korišćenje štedljivih tuševa, senzora koji prekidaju vodeni tok i sl. značajno se smanjuje potrošnja tople vode.

 Hlađenje zgrade

Preporučljivo je ne hladiti prostorije ne temperaturi nižoj od 26°C.

Razlika u podešenoj temperaturi klimatizovanog uređaja od samo 1°C (umesto  na 25°C hladimo na 26°C ) rezultira povećanjem od 9% potrošnje električne energije.

Energetski izuzetno neracionalno je hladiti prazne prostorije.

 Provetravanje zgrade

Sa ciljem uštede energije treba izbegavati dugotrajno provetravanje  prostorija tokom zimskih meseci (potrebna je velika kolicina energije da se one ponovo zagreju) i dugotrajni rad mehaničkih uređaja za provetravanje ako za to nema potrebe.

Prekrivanje prozora tokom noći

Kroz prozore, prvenstveno one sa jednoslojnim staklom gubici toplote su jako veliki. Vrlo jednostavna ali provereno efikasna mera je prekrivanje prozora zavesama tokom noći i u

razdobljima kada nije potrebno dnevno svetlo.

Koristi sunčeve energije

Jednostavan način iskorišćenja sunčeve energije je da se otvore sva unutrašnja vrata prostorija da bi se toplota distribuirala po svim dostupnim delovima zgrade.

 

KUĆNI APARATI

Frižideri i zamrzivači

Frižideri i zamrzivači trebaju da budu postavljeni na što hladnijem mestu u kući, nikako u blizini šporeta ili bojlera. Treba izbegavati, ako je to ikako moguće njihovu izloženost suncu. Vrlo je važno da između zadnjeg dela frižidera ili zamrzivača i zida ostane dovoljno prostora za ventilaciju.

Veš mašine

Preporuka je izbor programa pranja s najnižom temperaturom vode dovoljnom da veš bude kvalitetno opran. Energetski je efikasnije pranje punog bubnja veša.

Kuvanje

Preporuke za energetski efikasno kuvanje: uvek stavljati poklopce na posude u kojima se kuva; uvek koristiti optimalno kolo za grejanje za odabranu posudu; mikrotalasne pećnice su energetski efikasnije od običnih i dr.

E2 portal