UGALJ VIŠE NIJE GLAVNI IZVOR ENERGIJE U NEMAČKOJ

Obnovljivi izvori energije (OIE) su prvi put prošle godine pretekli ugalj kao glavni izvor energije u Nemačkoj, sa učešćem od preko 40% u proizvodnji električne energije, pokazali su pre nekoliko dana objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Taj pomak je, kako ocenjuje Rojters, značajan napredak u sklopu ciljeva Nemačke da do 2030. godine čak 65 odsto energije dobija iz OIE, da do 2022. godine u potpunosti napusti nuklearnu energiju i da izradi plan za dugoročno napuštanje uglja kao izvora energije.

Proizvodnja električne energije iz energije sunca, vetra, biomase i hidroelektrana je prošle godine povećana za 4,3 odsto na proizvedenih 219 teravata časova, prema rezultatima istraživanja organizacije „Fraunhofer”.

Ukupna proizvodnja električne energije iz „zelenih” i fosilnih goriva je prošle godine u Nemačkoj iznosila 542 TWh, dok je iz uglja dobijeno oko 38 odsto energije.

Udeo „zelene” energije u nemačkoj proizvodnji električne energije je u 2017. godini iznosio 38,2 odsto, a u 2010. samo 19,1 odsto, navodi britanska agencija, prenosi Tanjug.

 

E2 portal   (Politika)