MESO BUNDEVE I ŽITNI OSTACI ZA 100% EKOLOŠKU ENERGIJU

PEPO energy postrojenje, koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije, pušteno je u rad u Novom Miloševu. Postrojenje koristi biomasu kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju. Jednostavnije rečeno, meso bundeve i žitni ostaci skladište se u silose, i kasnije pretvaraju u električnu energiju, uz pomoć generatora.

Kompanija PEPO Energy, koja je zajednički poduhvat MET grupe i lokalne kompanije Arhar Teh, izgradila je u Novom Miloševu 100% ekološko postrojenje za proizvodnju energije kapaciteta 1,2 MW.

To ekološko postrojenje izgrađeno je za osam meseci uprkos pandemiji kovida 19 i u izgradnji je učestvovalo više od 150 radnika različitih profila.

Nove investicije

Predsednik švajcarske MET Grupe, većinskog akcionara u kompaniji PEPO energy , Bendžamin Lakatoš rekao je da je veoma zadovoljan toplom dobrodošlicom u opštini Novi Bečej i Srbiji i najvaio najavio nove investicije.

– Možda je ovo mali korak kada pogledamo veličinu investicije, ali je veliki korak, jer je ovo prva investicija u Srbiji. S obzirom na toplu dobrodošlicu na koju smo naišli ovde sigiuran sam da ćemo nastaviti da inverstiramo u ovu zemlju. S našim partnerima smo već diskutovali o tome da imamo još jednu ili dve slične investicije u regionu – poručio je Lakatoš.

Važna radna mesta

Predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović naglasio je da je za tu lokalnu samoupravu 30 novih radnih mesta veoma važna činjenica, ali je dodao kako se ambicije ne zaustavljaju na tome.

– Industrijsku zonu u Novom Bečeju smo rasprodali, ovu u Novom Miloševu smo otvorili, i očcekujemo investitore koji su dobrodošli. Treba da se zna da će upravo pored ove industrijske zone proći brza saobraćajnica Sombor-Kikinda – rekao je Maksimović.

Biogasna postrojenja proizvode energiju i uništavaju otpad

Elektrana na biogas u Novom Miloševu izgrađena je za osam meseci u uslovima pandemije danonoćnim radom svih koji su bili angažovani na ovom projektu, rekao je direktor PEPO energy-ja Srđan Bošnjaković.

– Ispred vas je biogasno postrojenje koje koristi slamu, kukuruzovinu i meso od bundeve. Postrojenje će proizvoditi i organsko đubrivo i koristiti u svojoj poljoprivrednoj mehanizaciji biogas kao pogonsko gorivo umesto dizela. Time dajemo dodatni dorpinos i energetici i ekologiji – naglasio je Bošnjaković.

Biogasna postrojenja, pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine, i to ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada.

E2 portal   (Tanjug)