PARIZ ŽELI DA POSTANE NAJZELENIJA SVETSKA PRESTONICA

Već smo pisali o pokretanju prave zelene revolucije zahvaljujući kojoj će Pariz u narednih šest godina postati bogatiji za 170.000 stabala. Ozelenjavanje Pariza jedan je od glavnih prioriteta gradske uprave kako bi se njegovo stanovništvo u skoroj budućnosti moglo da se lakše nosi sa sve učestalijim i intenzivnijim toplotnim talasima, i klimatskim promenama.

Kult stabla zaista pušta korene u Parizu – u gradu koji je izuzetno gusto sagrađen, sa izraženim problemima nedostatka parkova i zelenih površina, velikog zagađenja vazduha, ugroženog biodiverziteta i suočavanja sa klimatskim promenama.

Svako stablo je postalo predmet poštovanja; uklanjanje samo jednog izaziva pravu dramu, a sadnja novih stabala kao i uređenje svake nove, pa i najmanje zelene površine ili parka, povod je za svečanost.

Zamenik gradonačelnice Pariza, zadužen za ozelenjavanje grada, zelene površine, biodiverzitet i zaštitu životinja, Kristof Najdovski, u svom razgovoru za francuski nedeljnik „Le Journal du Dimanche“ otkrio je detalje „prvog plana Grada Pariza za sadnju stabala“, napravljenog u saradnji sa nekoliko organizacija za zaštitu životne sredine, koji u javno savetovanje kreće već sutra, 27. januara. Kako nema vremena za gubljenje, konačan plan mora da bude usvojen do leta 2021.godine.

Kristof Najdovski ističe da će izgled grada biti definisan za narednih pedeset ili šezdeset godina, koliko zapravo iznosi očekivani životni vek jednog stabla u gradu (naspram više od 100 godina u prirodi). Najdovski ističe „brojne usluge ekosistema“ koje stabla pružaju gradu i njegovim stanovnicima. Poboljšavaju kvalitet vazduha, upijajući „do 150 kilograma CO2 po osobi godišnje, što je ekvivalent putovanju automobilom dužim od 1.000 kilometara“. Omogućuju prijatnu mikroklimu hlađenjem, odnosno „snižavanjem temperature vazduha do 8 °C tokom toplotnih talasa“. Najbolji su prirodni klima uređaji i „naši najbolji saveznici u borbi protiv klimatske krize“, pročišćavaju vazduh od štetnih čestica i prašine, regulišu i filtriraju kišnicu, omogućuju bolje održavanje i kvalitet tla. Osim toga, vrlo su važna za biodiverzitet, jer je „na svakom stablu u proseku obitavaju 423 vrste insekata, a o pticama da i ne govorimo“. Najzad, pružaju „brojne koristi psihološkom i fiziološkom zdravlju stanovnika“.

E2 portal   (Ekovjesnik)