MIA ZEČEVIĆ, NOVASTON : ESG STANDARDI U POSLOVANJU

Kompanija Novaston, kao društveno odgovorna kompanija usklađuje ESG standarde sa modernim poslovanjem, a generalna direkorka Mia Zečević kaže da sama primena ovog standarda polako postaje i zakonski obavezna.

Koliko pažnje kupci i investitori obraćaju na energetsku efikasnost?

ESG je poslednjih par godina goruća tema poslovnog sveta, sve aktuelnija i u Srbiji. Ova skraćenica zapravo označava uticaje koji kompanija ima na životnu sredinu (environmental), društveno okruženje (social), kao i način na koji uprava organizacijom (governance). Vlasnici real estate projekata u Srbiji, koji su inostrani investitori, su svakako prvi prepoznali važnost usklađivanja sa ovim standardima i u poslednje dve godine u mnogome usmerili svoje poslovanje ka ispunjenju definisanih normi predviđenih ovom standardizacijom. Pored jasnog razumevanja da je ovo pitanje usmereno ka višim ciljevima dobrim po celokupnu zajednicu, i sama primena ovog standarda postaje polako zakonom obavezujuća. Imajući oba faktora u vidu, naša je preporuka da se svaki vid modernog poslovanja prilagodi zahtevima ove standardizacije i da to postane dobro ustanovljena praksa, jer će u veoma kratkom roku opstanak na tržištu postati uslovljen ovim novim socioekonomskim kontekstom.

Na koji način primenjujete ESG standarde u poslovanju?

Kao društveno odgovorna kompanija koja je, pre svega, usmerena na pružanje usluga, intenzivno radimo na formiranju internog tima za ESG inicijative koji bi se aktivno bavio kreiranjem i implementacijom interne ESG strategije. Kao i većina kompanija, do sada smo najviše bili usmereni na socijalni aspekt i odnos prema zajednici, već godinama podržavamo Unicef, SOS Dečija sela, pomagali smo studentske projekte, u fokusu su nam bili mladi, uspešni sportisti i deca. I naši zaposleni – i kao deo firme, ali i individualno – aktivni su u svojim sredinama i često dolaze sa različitim idejama i inicijativama kako da, kao Novaston, ali i kroz klijente, pružimo dodatni doprinos zajednici. Veoma nam je važna reciklaža, kao i zaštita životne sredine, pa u sklopu tog stuba naše strategije društveno odgovornog poslovanja organizujemo različite radionice i projekte, zajedno sa svim klijentima sa kojima radimo.

Naš Novaston Project Management (NPM), kao deo platforme, bio je angažovan na uspešnoj BREEAM sertifikaciji STOP SHOP parkova u Srbiji i Hrvatskoj, koja je jedna od najvažnijih metoda za postavljanje standarda zelene gradnje. Takođe, ceo tim je bio uključen u projekat rekonstrukcije hale Novkabel, u Novom Sadu, u koju se uselila jedna od najvećih svetskih firmi – Schneider Electric. Ta zgrada sa bruto 17.000 metara kvadratnih izgrađena je po svim principima zelene gradnje i ne samo da je energetski efikasna i ugljenično neutralna, već je i visokotehnološki opremljena po parametrima koji se odnose na osvetljenost, kvalitet vazduha, komfor zaposlenih itd. Naš ceo tim ima kapacitete i stručnost u operativnom upravljanju, projektovanju, kao i promovisanju takvih objekata.

O vodiču za nekretnine

„Vodič za razvoj nekretnina – primer Poslovni prostor“ je delo ekspertskih timova naše Novaston real estate platforme i advokatske kancelarije Gecić Law i on na vrlo jasan, razumljiv i tranparentan način prikazuje proces investiranja u razvoj projekta izgradnje poslovnog prostora. Namenjen je budućim investitorima u sektoru nepokretnosti, ali i onima koje zanima proces kao i aktivnosti koje dovode do uspešno završenog projekta. Naš zajednički cilj je bio da demistifikujemo svaku fazu tog izazovnog procesa – od donošenja odluke o investiranju, preko izgradnje i otvaranja, do momenta kad objekat oživi. Vodič je zapravo osmišljen kao pomoć inostranim i domaćim investitorima, bilo da su u pitanju investicioni fondovi, institucionalni investitori i druga pravna lica, sa ciljem da pruži osnovne smernice i sveobuhvatan pregled procesa i zahteva koje je neophodno ispuniti za realizaciju jedne investicije u nekretninu, sa izvesnošću da ista bude isplativa. Ovo je bila prilika i da naši eksperti sa dugogodišnjim domaćim i međunarodnim iskustvom prikažu na jednom mestu i deo usluga koje pruža naša Novaston platforma.

Planovi kompanije Novaston za ovu godinu i osvrt na prethodnu

Nakon 10 godina posvećenosti ritejl projektima u zemlji i regionu, nastavili smo sa preusmeravanjem strategije poslovanja na druge segmente tržišta nekretnina, kako smo inicijalno i započeli pred koronu. Poseban fokus će nam nadalje biti kancelarijski i rezidencijalni sektor, a aktivni smo na pripremi potpuno novog koncepta poslovanja koje ćemo tek predstaviti domaćem tržištu. Deo tima već uveliko radi na projektima u Hrvatskoj, a u pregovorima smo za projekte u Makedoniji, BiH i Sloveniji. U skladu sa ovakvom poslovnom strategijom, završili smo saradnju sa našim dugogodišnjim klijentom CPI PG, na projektima STOP SHOP ritejl parkova.  Saradnja je trajala skoro 10 godina, a ceo naš tim, je zajedno sa investitorom i lokalnim predstavnicima, zaslužan što su STOP SHOP-ovi u Srbiji uvek bili među najboljima u odnosu na druge evropske zemlje. Sa druge strane, ipak nećemo u potpunosti okrenuti leđa segmentu ritejla u kojem se naša kompanija rodila i razvila. I dalje ćemo na profesionalan i moderan način nastaviti sa tekućim ritejl projektima koji su u 2023. godini zabeležili odlične rezultate uprkos globalnoj kriznoj situaciji, dok paralelno razvijamo nove koji će oživeti tokom naredne godine. Predstoji nam uzbudljiva godina u kojoj ćemo zasigurno postaviti temelje novih uspeha naše kompanije, ali i naših klijenata.

E2 portal