GRENLAND ZA SAT VREMENA IZGUBI 30 MILIONA TONA PLUTAJUĆEG LEDA

Grenland se ubrzano topi i u proseku gubi oko 30 miliona tona plutajućeg leda za samo jedan sat, piše naučni časopis Nejčer (Nature) i upozorava da se otapanje događa brže nego što se mislilo.

Proces otapanja, pod dejstvom klimatskih promena, značajno je brži nego što su naučnici pretpostavljali, navodi se u najnovijem istraživanju danskog ministarstva za klimu i energiju.

Gubitak leda, smanjenje, pucanje i rasparčavanje glečera je toliko uzelo maha da Grenland, koji je inače najveće ostrvo na svetu, površine veće od dva miliona kvadratnih kilometara, polako gubi svoju gravitacionu moć.

Član istrazivačkog tima Vilijam Kolgan navodi da Grenland svojom ogromnom masom privlači i drži blizu svojih obala velike količine vode koje, zajedno sa otopljenom vodom, zbog konstantnog smanjenja mase ovog ostrva, otiču sve brže u druge delove Atlantskog okeana.

Ova količina vode, iako ogromna, za sada ne deluje na povećanje nivoa vodenih površina na planeti, ali njeno oticanje negativno deluje na cirkulaciju vodenih struja i temperaturnu distribuciju što, takođe, povratno deluje i na izraženije klimatske promene.

Te količine slatke vode remete distribuciju tople vode na sever i hladne vode na jug Atlantika.

Vilijam Kolgan naglašava da je otapanje leda sa Grenlanda ozbiljan problem i da, ako se uzme u obzir ne samo topljenje leda oko obala ostrva, nego i kompletan ledeni pokrivač, kao i deo ostrva koji je pod vodom, količina izgubljenog leda verovatno dostiže oko 10.000 tona u sekundi.

Okeani širom sveta mogli bi u bliskoj budućnosti postati kiseli, jer se topljenjem leda i glečera u svetska mora i okeane sa vodom odliva i rastvoreni ugljen-dioksid.

Trenutna prosečna pH vrednost svetskih okeana je 8,1 i na lestvici od jedan do 14 kiselost nastaje od pH vrednosti sedam i povećava se idući na niže.

Ugljen-dioksid u vodene površine dospeva i direktno iz atmosfere.

Tokom 2022. godine globalna emisija ovog gasa dostigla je 37,15 milijardi tona, a naučnici predviđaju da je 2023. godine emisija ugljen dioksida u svetu povećana za novih 1,1 odsto.

E2 portal (FoNet)