MK GRUPA ULAŽE U PROJEKTE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

MK grupa planira da u maju otvori vetropark Krivača, kako navode, prvi vetropark u Istočnoj Srbiji, u koji su investirali 165 mil EUR. U sve projekte obnovljivih izvora energije do 2026. godine, kako najavljuju, investiraće ukupno 900 mil EUR za 1 GW zelene energije

– MK grupa će intenzivno ulagati u projekte obnovljivih izvora, čime će pružiti značajan doprinos ostvarenju cilja vlade Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora (OIE) u ukupnom energetskom miksu poveća na najmanje 40% do 2040. godine – rekao je generalni direktor Mihailo Janković.

On je na panelu Kopaonik biznis foruma „Put do energetske tranzicije“, rekao da je energetska stabilnost, pitanje nacionalne bezbednosti i strategije.

– MK grupa je izgradila do sada tri vetroparka u Vojvodini, a u maju ćemo otvoriti i Krivaču, prvi vetropark u Istočnoj Srbiji, u koji smo investirali 165 mil EUR – rekao je Janković, saopšteno je iz kompanije.

Dodao je i da kompanija radni na izgradnji agrosolarnog projekta u Kuli, a u sve projekte obnovljivih izvora energije do 2026. godine, kako je naglasio, biće investirano ukupno 900 mil EUR za 1 GW zelene energije.

Krivača je zajednički projekat kompanije MK grupa i slovenačkog fonda ALFI Green Energy Fund. Prostiraće se na 56 km² na teritoriji opštine Golubac. Sa kapacitetom od 105,6 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene struje, što je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava.

E2 portal (eKapija)