MLADI INOVATOR IZ SRBIJE PRAVI EKO PLOČE OD STAKLA

Foto: RINA

Pavle Milošević nakon završenih studija u Kini vratio se u rodni Čačak i sa suprugom Marijom rešio da započne privatan biznis. Dva mlada inovatora odlučila su se za jedinstven ekološki projekat, proizvodnju ploča od stakla koje se koriste u građevinskoj industriji i mogu da zamene uobičajene materijale kao što su mermer, drvo ili granit.

– Eko-ploče će biti prvi ovakav proizvod napravljen u Srbiji, ali i u Evropi. Slična proizvodnja postoji još samo u jednoj američkoj kompaniji. Ovaj proizvod napravljen je od stakla i cementa i potpuno je ekološki. Ideja je potekla od supruge koja se bavila proizvodnjom saksija kombinacijom upravo ovih materijala. Trenutno smo u fazi testiranja uzoraka, jer je jako bitno kako će međusobno reagovati dve komponente. Ukoliko to prođe kako treba, od sledeće godine bi mogli krenuti sa proizvodnjom – rekao je Pavle za RINU.

Eko-ploče, specifičnog dizajna do 70% napravljene su od otpadnog stakla, koje se melje i meša sa cementom, a potom suši, peče i polira. Ovakav proces će imati višestruki značaj za lokalnu zajednicu, jer velike količine stakla završavaju zakopane na sanitarnim deponijama, a vrlo mali procenat bude recikliran.

– Uključeni smo u proces cirkularne ekonomije, tako što staklo koje je završilo na otpadu ponovo vraćamo u proizvodni proces. Na taj način smanjuje se i kolilčina otpada, ali i produžava vek deponije jer staklo je izuzetno kabasto i teško se razgrađuje. Već smo skolopili dogovor sa javnim konunalnim preduzećem iz Čačka od kog uzimamo otpad – rekao je Pavle.

Veliku podršku ovom mladom bračnom paru pružio je Naučno-tehnološki park u Čačku koji će im obezebediti uslove za pilot proizvodnju, ali i brojne kontakte sa tehnolozima i stručnjacima.

– Osim kancelarija koje smo dobili, obezbeđena nam je i izuzetno skupa mašina koju ne bi mogli da finansiramo iz ličnih sredstava. Brojne kontakte smo dobili upravo ovde i zaista su nam mnogo pomogli, kako bi naš ekološki projekat, koji je jedinstven u Evropi uspeo. Ulaganja su velika, ali nadamo se da će se isplatiti i da će ova ideja biti uspešno sprovedena u delo – rekao je mladi inovator iz Čačka.

Naglašava da će eko-ploče imati cenu sličnu ceni mermera, jer sva svojstva koja imaju podsećaju na ovaj građevisnki materijal. Zbog svoje specifičnosti biće namenjene za evropsko i tržište Azije.

– Odlučili smo da privatni biznis pokrenemo u svojoj zemlji, jer bilo gde u inostranstvu ako ste stranac i ukoliko niste izuzetno visoko obrazovani postajete običan šljaker. Srbija nam pruža dobre mogućnosti, kao i pristup fondovima, ima dobre međunardone ekonomske veze i iako nismo deo EU, proizvodi mogu pronaći svoje mesto na njihovom tržištu – rekao je Pavle.

E2 portal   (B92, RINA)