TRAŽNJA ZA RECIKLIRANIM MATERIJALOM PALA ZA VIŠE OD 80%

Drastičan pad cene originalne plastike na tržištu izazvao je tektonski poremećaj u reciklažnoj industriji, a iz Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada poručuju da će teško opstati do kraja godine, ako ne nađu neko rešenje uz pomoć države.

Niža cena nafte je novu plastiku učinila jeftinijom od njene reciklirane alternative, pa kompanije nemaju ekonomsku računicu da koriste skuplju verziju, iako je bolja za životnu sredinu. Prvi težak udar za reciklere u Srbiji i širom sveta, koji je oborio tražnju, bio je izazvan pandemijskom krizom i merama ograničenja, ali dramatične posledice do kojih je dovelo pojeftinjenje nove plastike nikada do sada nisu zabeležene u ovoj industriji.

Kristina Cvejanov, iz Udruženja inženjera zaštite životne sredine, ističe da će još teža kriza u našem reciklažnom sektoru da se oseti kada prođe period obuhvaćen paketom državne pomoći privredi.

– Firme su počele da se zatvaraju, može se očekivati da će mnoge morati da smanjuju broj zaposlenih, a pojedina sakupljačka preduzeća biće prinuđena da obustave prikupljanje plastike – kaže za Novosti Cvejanova.

Mihail Mateski, suvlasnik i direktor kompanije Greentech, koja je jedan od dva najveća reciklera PET ambalaže u Srbiji, kaže da je u našoj zemlji čitav sistem sakupljanja plastike koji je baziran na otkupu, doživeo kolaps. Tražnja za recikliranim materijalom je pala za više od 80%, a njegova fabrika ne radi mesecima.

– U proseku smo 300 tona mesečno izvozili, a sada ni 10% od toga. Ovo su istorijski niske cene originalnih materijala, to je tektonski poremećaj za celu branšu. Nova plastika je, zbog velikog pada cene nafte, duplo jeftinija. Poslednjih godina je bila oko 1.300 do 1.400 EUR po toni, sada je od 650 do 700 EUR – objašnjava Mateski.

Mateski, čija je kompanija članica Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada, kaže da ta organizacija planira da se u septembru obrati državi kako bi zajedno našli model da prevaziđu krizu.

– Ministarstvo za zaštitu životne sredine je prva adresa na čija ćemo vrata zakucati. Ne čekamo da država reši naš problem, ali moramo da nađemo model da bukvalno preživimo ovu godinu – kaže sagovornik Novosti.

E2 portal   (Novosti)