MOBILNA ŠKOLA U BEČU KAO REŠENJE ZA NEDOSTATAK PROSTORA

David Bohmann

Grad Beč je pronašao rešenje za nedostatak prostora za obrazovanje. U pitanju su mobilne, modularne škole, koje mogu da se razmontiraju i da se ponovo postave na drugoj lokaciji.

U glavnom gradu Austrije neprestano se povećava potreba za dodatnim školskim prostorom, a Grad Beč potreban prostor nastoji da učini dostupnim sprovođenjem raznih mera. Uz gradnju novih objekata, kao i proširenje i obnovu starih, pronalaze se i druga rešenja za problem nedostatka prostora za obrazovanje.

Mobilna i modularna škola, nazvana Monti, tako predstavlja održivo i fleksibilno rešenje. Može po potrebi u vrlo kratkom roku da se razmontira i da se ponovo postavi i koristi na drugoj lokaciji. Škola je nazvana po ulici Montleartstraße u 16. okrugu Ottakring u kojoj je prvo bilo smeštena, ali nakon dve godine sada se seli na novu lokaciju.

Osim šest učionica i hodnika, ovaj moderni objekat je na prethodnoj lokaciji imao i zbornicu, prostoriju za domara, garderobu, mokri čvor i prostor za skladištenje. Sada će primiti pet razreda jedne osnovne škole. Tako će dobiti i kuhinju i trpezariju, kako bi se omogućio celodnevni boravak dece. Na krovu škole biće instaliran fotonaponski sistem. Očekuje se da će škola ostati na novoj lokaciji pet godina.

E2 portal   (Ekovjesnik)