KLIMATSKE PROMENE I CRVENI ALARM ZA ČOVEČANSTVO

Zbog emisija štetnih gasova, temperatura na Zemlji će u narednih deset godina premašiti onu koju su svetski lideri zacrtali kao ciljeve u okviru Pariskog klimatskog sporazuma, navedeno je u objavljenom izveštaju o klimatskim promenama koji su UN nazvale „crvenim alarmom za čovečanstvo“.

U izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC), pri Ujedinjenim nacijama je navedeno da je svet blizu nekontrolisanog zagrevanja, za šta su nedvosmisleno krivi ljudi.

Očekuje se da će narednih godina globalna temperatura porasti za jedan i po, ili čak za dva stepena Celzijusa.

„Samo je zagarantovano da će se situacija pogoršavati“, izjavila je koautorka izveštaja Linda Merns, viša naučnica zadužena za klimu u američkom Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere.

Istakla je da ne postoji nijedno područje koje je bezbedno, gde može da se „pobegne“.
Ograničavanje globalnog rasta temperature za jedan i po stepen biće nedostižno bez hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, ocenjeno je u izveštaju IPCC.

Utvrđeno je da vlade moraju da prepolove emisije do 2030. godine kako bi pružile najbolje šanse za ograničavanje porasta temperature za jedan i po stepen.

U izveštaju od 3.000 stranica se navodi da je u poslednjoj deceniji arktički morski led na najnižem nivou od 1850. godine, a globalni porast nivoa mora od 1900. godine je najbrži u poslednjih 3.000 godina.

Očekuje se da će se ekstremne vremenske prilike, od oluja do toplotnih talasa, pogoršati i postati učestalije.

Naučnici predviđaju da će nivo mora nastaviti da raste narednih više stotina, pa i hiljada godina. Predviđaju da će nivo mora na globalnom nivou porasti i do dva metra do 2100. godine, a do 2150. godine i do pet metara.

Gotovo sve zemlje potpisale su Pariski klimatski sporazum 2015. godine koji ima za cilj da ograniči globalno zagrevanje na dva stepena Celzijusa, a idealno ne više od jedan i po do 2100. godine.

Panel se sastoji od nezavisnih stručnjaka koje su vlade i organizacije predložile kako bi pružile najbolji mogući naučni konsenzus o klimatskim promenama.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nazvao je izveštaj radne grupe IPCC „crvenim alarmom za čovečanstvo.“

E2 portal   (Beta)