MUZEJ BUDUĆNOSTI

Sedmospratna konstrukcija visoka 77 metara podignuta je uz primenu naprednih građevinskih metoda, a napaja se energijom preko sopstvenog solarnog parka.

Arhitektonska firma Killa Design i fondacija Dubai Future stoje iza projekta Muzeja budućnosti u Dubaiju, konačno otvorenog krajem februara, koji na prvi pogled jasno daje sliku da nije dizajniran da bude suptilan, već da slavi i veliča ljudska dostignuća i inovacije koje vode čovečanstvo u budućnost.

Zaobljene forme, blistava i ukrašena arapskim kaligrafskim natpisima, ova nova kulturna destinacija Ujedinjenih Arapskih Emirata preokreće konvencionalne ideje o muzejima.

Objekat se inače nalazi na samo nekoliko minuta od najviše zgrade na svetu – Burdž Kalife, i najnoviji je “dodatak” u blistavoj kolekciji arhitekture UAE.

Umesto da bude mesto za puko izlaganje istorijskih artefakata, ovo će biti eksperimentalni prostor koji bi trebalo i da inspiriše budućnost ljudskog roda, piše portal Wallpaper.

Arhitekta Šon Kila je zgradu fluidne forme osmislio kao “ikonu arhitekture i kulture”,  koristeći se kompjuterski podržanim dizajnom i najsavremenijom tehnologijom u oblikovanju kako bi postigao svoj cilj.

Kao rezultat, dobijena je 77 metara visoka sedmospratna konstrukcija izvedena bez upotrebe ijednog stuba.

Na fasadi se mogu uočiti citati šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, potpredsednika i premijera UAE i vladara Dubaija: “Možda nećemo živeti stotinama godina, ali proizvodi naše kreativnosti mogu ostaviti nasleđe koje će živeti dugo nakon nas.”; “Budućnost pripada onima koji je mogu zamisliti, dizajnirati i izvesti. To nije nešto što čekate, već ono što stvarate” i “Inovacija nije intelektualni luksuz. To je tajna koja stoji iza evolucije i podmlađivanja nacija i naroda”.

Osim što je izveden uz primenu naprednih građevinskih metoda, Muzej budućnosti takođe se koristi i savremenim strategijama održive arhitekture, te se struktura napaja energijom preko sopstvenog solarnog parka.

E2 portal (ArchDaily)