UNIVERZALNI SOLARNI PANEL KOJI PROIZVODI STRUJU I VODU

Koristeći jedinstveni hidrogel, saudijski istraživači osmislili su solarni sistem koji uspešno uzgaja spanać koristeći vodenu paru iz vazduha dok proizvodi električnu energiju. Koncept, opisan u časopisu Cell Reports Physical Science, nudi održiv i jeftin način proizvodnje hrane i vode za ljude koji žive u regijama sa suvom klimom, prenosi portal bug.hr.

Svestrani hidrogel

Sistem, nazvan WEC2P, sastoji se od solarne fotonaponske ploče na sloju hidrogela i stoji na velikoj metalnoj kutiji za kondenzaciju i prikupljanje vode. Posebno razvijeni hidrogel efikasno apsorbuje vodenu paru iz okolnog vazduha i pretvara je u vodu.

Princip rada solarnog panela koji prikuplja vodu iz vazduha

Alternativno, hidrogel povećava efikasnost solarnih fotonaponskih panela za čak 9%, apsorbujući toplinu i snižavajući temperaturu panela.

Uređaj je testiran za uzgoj biljaka u junu prošle godine. Voda, prikupljena isključivo iz vazduha, iskorišćena je za navodnjavanje 60 semenki spanaća posađenih u plastičnu kutiju za uzgoj biljaka.

Tokom eksperimenta solarna ploča proizvela je ukupno 1519 vat-sati električne energije, a 57 od 60 semenki spanaća niklo je i naraslo do visine od 18 centimetara. Ukupno, tokom dve nedelje iz hidrogela je kondenzovano otprilike dva litra vode.

Istraživači žele da izrade integrisani sistem proizvodnje čiste energije, vode i hrane, a da bi njihov koncept zaživeo, potrebno je da porade na hidrogelu koji bi apsorbovao što više vode iz vazduha.

E2 portal (eKapija)