NA BRAČU NIČE EKO SELO

Na Braču niče etno selo Blace – mediteranska celina koja uključuje maslinjake i vinograde, savršeno se uklapa u boje Jadrana i mirise aromatičnog mediteranskog bilja i biće samoodrživa zajednica koja će sama proizvoditi struju, vodu i hranu.

Kreator idejnog rešenja je Hrvoje Bota, diplomirani inženjer arhitekture i permakulturni dizajner, inače i direktor društvenog preduzeća Održivo iz Splita i kopredsednik Udruženja Permakultura Dalmacija.

U dogovoru sa investitorima, Hrvoje Bota i projektni tim preduzeća Održivo pripremili su sve što treba za eko zajednicu, u kojoj se vodi računa o prirodnim materijalima gradnje, energetskim sistemima iz obnovljivih izvora energije, povećanju i očuvanju biodiverziteta, i prijatnom boravku ljudi u tom prostoru, piše Slobodna Dalmacija, a prenose Primorske novine.

– Projektni zadatak bio je izgradnja pet porodičnih poljoprivrednih domaćinstava na deset hektara poljoprivrednog zemljišta. S obzirom na to da je taj prostor udaljeniji od postojećih naselja, predložili smo koncept male eko zajednice, koja je nezavisna od infrastrukturne mreže.

Želeli smo da bude samostalna i da zadovoljava sve potrebe za vodom, hranom i energijom. U svetu raste svest o korišćenju zdravih materijala i očuvanja zdrave životne okoline, a ova eko zajednica koju investitori planiraju da izgrade na Braču odgovor je i na klimatske promene, govori Bota.

Svaka zajednica predviđena je za deset osoba, svaka kućica u masliniku imaće pet soba, a  planiran je i robinzonski smeštaj u glamping šatorima.

U najvećoj meri je predviđeno korišćenje lokalnih i prirodnih materijala kao što su kamen, kog na Braču ne nedostaje, zatim drvo, ovčja vuna i konoplja.

– Prirodni materijali imaju pozitivan efekat na zdravlje i kvalitet stanovanja, to su svi materijali koji dišu, koji nemaju alergena. Na primer, kućice će biti spolja od kamena, unutra će biti blokovi od konoplje, drvena je konstrukcija krova, kao i prozori i pergola.

Investitori se jako zainteresovani za nezavisni energetski model i korišćenje obnovljivih izvora energije, tako da je naglasak na solarnoj energiji, energiji vetra sa malim vetrenjačama, proizvodnji biogasa od otpada životinjskog i biljnog porekla.

Takođe, pasivnim merama solarnog dizajna, odnosno prirodnim hlađenjem i korišćenjem termalne mase, održavaće se optimalna temperatura u stambenom i poslovnom prostoru.

E2 portal   (Ekapija)