NA STAROJ PLANINI SE GRADI EKO HOTEL INSPIRISAN PIROTSKIM ĆILIMIMA

Na Staroj planini, na mestu malog hotela „StarA“ koji je kao planinarski dom sagrađen 80-ih godina, a zatim 90-ih za potrebe kompanije „Tigar“ a.d. Pirot dograđen i pretvoren u mali hotel, firma „Slavninja 3 plus“ doo, vlasnika porodičnog para Nine i Nikole Mirotića, gradiće hotel kategorije 4*, kapaciteta 66 soba i 5 apartmana.

Objekat hotela koji je planiran u 4 faze, prati prilazni put, prilagođavajući se promenama visine. Segmentisan je na manje celine kako bi bio čovekomerniji i više podsećao na grupaciju manjih objekata. Ovi segmenti inspiraciju crpe iz šara na pirotskim ćilimima, koji su izvedeni iz Srpske narodne tradicije, i koji su 2012. god. uvršteni na Uneskovu listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Srbije.

Hotel sadrži, garažu za 35 mesta, restoran kapaciteta 120 mesta sa prostranom terasom, salu za sastanke, Spa centar sa zatvorenim bazenom i druge sadržaje.

U neposrednoj blizini, na mestu postojećeg otvorenog košarkaškog terena u šumi na kom je trenirala Jugoslovenska reprezentacija kada je 1990. god osvojila svetsko prvenstvo u košarci, gradiće se sportska dvorana i otvoreni teren.

Dvorana sadrži teretanu površine 200m2 sa pogledom na teren, tribine kapaciteta 168 mesta, svlačionice, toalete i druge pomoćne prostorije. Slično kao na hotelu, na fasadi se obrazuju šestougaoni segmenti, koji su zastakljeni ali i dodatno obrađeni drvenim letvicama radi zasenčenja i sprečavanja direktnog upada svetlosti na teren. Uz dvoranu planiran je otvoreni košarkaški teren kome se pristupa kroz dvoranu, koji takođe objedinjuje tribine sa 168 mesta. Ispred dvorane planiran je plato za parkiranje kapaciteta 30 vozila.

Sagledavajući trenutno stanje, područje Stare planine i Pirota, koje ima veliki potencijal, nepravedno je zapostavljeno. Prilikom izrade idejnog rešenja hotelskog kompleksa, jedan od najvažnijih ciljeva je bio da hotel radi tokom cele godine.

Upravo iz tog razloga mnoštvo dodatnih sadržaja poput fizioterapeutskog centra za dijagnostiku i rehabilitaciju sportskih povreda, ambulante, ski i trim staza, otvorene i zatvorene teretane, uz prateće sadržaje za relaksaciju, bez sumnje će privući veliko interesovanje tokom zimske i letnje sezone.

Sportski kampovi za decu, pripreme profesionalnih sportskih ekipa, održavanje team building-a, atraktivni turistički vikend paketi, seminari, konferencije – sve to u vrhunskim uslovima, komforu i bogatom prirodnom ambijentu učiniće ovaj hotel jedinstvenim mestom i doprineti razvoju i pozicioniranju ovog kraja na regionalnoj turističkoj mapi.

E2 portal