NA ULICAMA NIŠA USKORO KONTEJNERI ZA RECIKLAŽU STAKLA

Foto: Naled

Tri stotine kontejnera za reciklažu staklene ambalaže stiže u Niš, zahvaljujući regionalnom projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ koji u saradnji sa lokalnom samoupravom sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), zajedno sa kompanijom „Sekopak“ i NALED-om kao implementacionim partnerom.

Kako je Niš najveći grad od svih u kojima se sprovodi projekat, zamenica gradonačelnice Dušica Davidović izrazila je zahvalnost partnerima i istakla da je izuzetno važna činjenica da kontejneri neće biti postavljeni samo u gradskom jezgru nego i u seoskim područjima.
– Grad Niš će pružiti maksimum pri edukaciji i podizanju svesti građana o benefitima reciklaže staklene ambalaže – rekla je zamenica gradonačelnice Niša.

O rasporedu lokacija tri stotine kontejnera u Nišu i operativnom upravljanju procesom prikupljanja staklene ambalaže rukovodiće JKP „Medijana“ Niš.
– Osim pozicioniranja kontejnera na način da budu lako dostupni građanima, nastojaćemo da posebno animiramo ugostitelje, jer će oni, uz stanovništvo, biti primarni izvor ambalažnog staklenog otpada – kazao je direktor JKP „Medijana“ Niš, Dragoslav Pavlović.

Kontejneri stižu i u Sombor, Kragujevac, Varvarin
Direktorka za dobru upravu NALED-a Ana Ilić najavila je izradu vodiča na osnovu kog će i opštine koje ne učestvuju u projektu moći da uspostave optimalan sistem upravljanja staklenom ambalažom.

– Iskustva Niša i drugih opština u kojima će se pilotirati projekat, biće dragocena za razvoj efikasnog i ekonomski isplativog sistema za upravljanje staklenom ambalažom, koji ćemo onda biti u prilici da preporučimo i drugim gradovima i opštinama u Srbiji – poručila je Ilić.
Kompanija „Sekopak“, kao operater ambalažnog otpada i jedan od nosilaca projekta, obezbediće tehničko i praktično znanje, ekspertizu i iskustvo, pri implementaciji sistema sakupljanja staklene ambalaže u Nišu i drugim pilot-opštinama.

– Zemlje članice Evropske unije recikliraju 70 odsto staklene ambalaže godišnje, dok u Srbiji ta količina iznosi tek 44 odsto. Ovim projektom želimo da povećamo procenat prikupljenog stakla za 20 odsto, rekla je o ciljevima projekta marketing menadžerka „Sekopaka“ Milica Kuzmanov.

Regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ osim u Nišu, sprovodi se i u Somboru, Kragujevcu i Varvarinu, kao i u odabranim pilot opštinama u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

E2 portal   (Naled)