FRANCUSKA VLADA PREDSTAVILA PREDLOG ZAKONA O KLIMI

Francuska vlada predstavila je juče predlog zakona o klimi, navodeći da želi da „ekologija bude u modelu Francuske“, ali je tekst naišao na negodovanje levice i nevladinih organizacija koje smatraju da nije dovoljno ambiciozan.

Cilj predloga zakona „Klima i prilagodljivost“ je postizanje „smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte“ za 40 odsto do 2030. godine.

Zakon bi trebalo da ekologiju „uvede u srce francuskog modela“ odnosno da uđe u sve sfere javnog života u škole, javne službe, pravosuđe, urbanizam i saobraćaj.

Parlament će krajem marta početi raspravu o predlogu zakona, a usvajanje se očekuje najkasnije u septembru.

U sastavljanju teksta su pored stručnjaka i političara, učestvovali i građani. Grupa od 150 građana izabrana je žrebom, i ona je predložila 149 mera za borbu protiv klimatskih promena.

Međutim, predlog zakona naišao je na kritike nekih stručnjaka i ekoloških aktivista koji osuđuju nedostatak ambicioznosti.

„Ne razumem Emanuela Makrona , koji na međunarodnoj sceni provodi vreme govoreći da mora mnogo da se uradi, a nije u stanju da to uradi u svojoj zemlji“, rekao je jedan aktivista.

E2 portal   (Beta)