BEČ ŽELI DA POSTIGNE UGLJENIČNU NEUTRALNOST DO 2040.GODINE

6

Beč je postavio vrlo ambiciozan cilj da do 2040. godine postane grad sa nultom stopom emisija gasova staklene bašte, a ugljeničnu neutralnost pre svega namerava da postigne energetskom tranzicijom i značajnim ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Grad želi da postane primer drugim gradovima po pitanju korišćenja solarne energije. Zbog toga, do 2025., nameravaju godišnje da postave onoliko fotonaponskih sistema koliko ih je bilo instalirano u poslednjih 15 godina.

Kako bi Beč mogao da postigne taj cilj, svake će godine instalirati solarne module čija će ukupna površina odgovarati onoj od 90 do 100 fudbalskih terena. Pritom će se za postavljanje uglavnom koristiti površine poput krovova javnih zgrada, a podsticaće se inovativna rešenja, poput upotrebe solarnih modula od tankog filma ili stvaranje hladovine na ozelenjenim krovovima uz pomoć solarnih sistema.

Grad Beč nastoji da podstakne i građane da daju svoj doprinos zaštiti životne sredine, zbog toga je postupak izdavanja dozvola za instaliranje fotonaponskih postrojenja pojednostavljen, a umesto dosadašnjih milion eura, biće obezbeđeno ukupno tri miliona eura godišnje za subvencionisanje solarnih panela.

E2 portal   (EurocommPR)