NA ULICAMA PARIZA OD DANAS ZABRANJENO IZNAJMLJIVANJE ELEKTRIČNIH TROTINETA

Foto: TimeOut

Na ulicama Pariza od danas više neće biti električnih trotineta za iznajmljivanje, pošto su se građani na referendumu izjasnili za njihovu zabranu.

Posle pet godina upotrebe samouslužnih trotineta, Pariz će postati prvi glavni grad Evrope u kojem je zabranjeno iznajmljivanje tih električnih dvotočkaša.

Nezadovoljni što korisnici trotineta voze punom brzinom među pešacima, što ih ostavljaju gde stignu i što su izazvali nekoliko udesa, Parižani su velikom većinom (90 odsto) na slabo posećenom i neobavezujućem gradskom referendumu glasali da se zabrani njihovo iznajmljivanje.

Iako referendum sproveden u aprilu nije bio zakonski obavezujuć, a izlaznost svega 7,46 odsto, gradonačelnica Pariza An Idalgo je obećala da će poštovati rezultat glasanja. I sama gradonačelnica je vodila kampanju protiv trotineta kako bi se smanjile „neprijatnosti“.

Od početka avgusta počelo je postepeno uklanjanje 15.000 trotineta koji će biti poslati u druge gradove, veliki broj na ulice Londona, Kopenhagena, Tel Aviva, belgijskih i nemačkih gradova.

Tri operatera već u ponudi imaju bicikle za iznajmljivanje, što bi, bar za sada, trebalo da spreči otpuštanje iz firmi s trotinetima.

„Razvoj korišćenja bicikla cveta, sa veoma interesantnim izgledima“, izjavio je direktor javnih poslova u kompaniji Lajm, koja u Parizu nudi 10.000 bicikala.

Naizvesno je li će svi biti spremni da pređu na bicikle, a neki redovni korisnici električnih trotineta bi mogli da odluče da ih kupe.

E2 portal (Beta)