NAJDUŽI KONVOJ E-VOZILA NA SVETU

U centru austrijske metropole u subotu, 7. septembra 2019. godine održaće se najveća svetska parada e-mobilnosti.

Više od 800 električnih vozila svih vrsta kružiće u periodu od 15:00 do 17:00 sati Bečkim ringom (Wiener Ringstraße). Na taj način učesnici žele da skrenu pažnju na ekološko prihvatljivu mobilnost, ali i ući u Ginisovu knjigu rekorda sa najvećim konvojem e-vozila na svetu.

Posetioci će moći da gledaju električne automobile za trke, kamione za uklanjanje otpada, autonomne autobuse i druga ekološki prihvatljiva vozila koja pridonose čistijem vazduhu.

Električni automobili su čest prizor na bečkim ulicama. Zaključno sa 2018. godinom u Beču je registrovano 3.233 električnih automobila. Prema procenama stručnjaka, do 2030. godine na ulicama austrijske metropole moglo bi se naći preko 80.000 električnih automobila.

I gradski prevoz u Beču postaje ekološki sve prihvatljiviji. Uprkos povećanju broja putnika i razvoju mreže javnog prevoza, Grad Beč kroz mnogobrojne inovacije uspeva da podstiče održivi razvoj javnog prevoza. Uvođenjem električnih autobusa za vožnju centrom grada godišnje se uštedi 52 gigavatsati (GWh) što je ekvivalentno potrošnji 13.000 bečkih domaćinstava.

 

E2 portal   (Energis.ba)