NAJVEĆA FABRIKA ZA PROIZVODNJU SOLARNIH PANELA U EVROPI

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govoreći na sastanku o obnovljivim izvorima energije, izdvojila je Severno i Baltičko more gde su članice odlučile da investiraju radi proizvodnje energije pomoću vetrenjača. Za Siciliju je rekla da je mesto na kojem se nalazi najveća fabrika za proizvodnju solarnih panela nove generacije u Evropi.

Ursula fon der Lajen istakla je da su nam potrebni obnovljivi izvori energije.

– Treba istaći ulogu Baltičkog i Severnog mora, ali i Siciliju, gde se nalazi najveća fabrika za proizvodnju solarnih panela u Evropi, a u severnoj Nemačkoj lokalni vozovi već koriste zeleni vodonik u solarnom pogonu – istakla je predsednika EK.

Italijani su ponosni na činjenicu da su jedni od pionira ekološke tranzicije zahvaljujući projektu Enel Green Power u Kataniji i investiranju u fabriku 3Sun, koja dolazi na čelo proizvodnje inovativnih fotonaponskih modela i to potpuno ekološki.

Ova fabrika je nastala 2010. godine, a u aprilu su Enel Green Power i Evropska komisija potpisali ugovor o bespovratnom kreditu za subvencionisanje koji će doprineti razvoju Tanga. Tako će 3Sun postati najveća evropska fabrika za proizvodnju dvostranih fotonaponskih modela visokih dostignuća, gde će 1.000 ljudi dobiti šansu da se zaposle do 2024. godine.
Za nova radna mesta već je spremno 600 mil EUR, a Evropska unija namenila je još 118 mil EUR zahvaljujući Nacionalnom planu održivosti i Fondu za inovacije.

– Zahvaljujući panelima, svake godine će se smanjiti emisija ugljen-dioksida za 2,5 miliona tona, uz uštedu od 1,2 miliona kubnih metara gasa – izjavio je za italijanske medije Elijano Ruso, izvršni direktor Gigafactory-a, dodajući da će prvih 400 megavata biti aktivno za oko 12 meseci, do septembra 2023, dok je preostalih 2,6 gigavata planirano za jul 2024.

Fabrika 3Sun se oslanja na najsavremeniju tehnologiju, zasnovanu na heterojukciji, koja će biti efikasnija i stabilnija.
Paneli će imati duži vek i biće održiviji. Ruso podvlači i da je cilj da se Evropa na ovaj način osamostali i od Kine.
– Srednjoročno, počevši od 2025. godine, lanac snabdevanja će biti potpuno evropski. To znači poštovanje radne snage, ograničenja emisije, pravila o održivosti, odlaganju i rasipanju materijala – rekao je Ruso.

E2 portal (RTS)