NAJVEĆA URBANA FARMA NA SVETU SE OTVARA U PARIZU

U Parizu se na proleće 2020.godine otvara najveća urbana farma na svetu. Nalaziće se na jugozapadu grada (na ivici kvarta Le Marais) i prostiraće se na 14 000 m2 na krovu šestospratnice.

Sa planom da se uzgaja više od 30 različitih biljnih vrsta, farma će proizvoditi oko 1000 kilograma voća i povrća dnevno. O njoj će se brinuti 20 baštovana i primenjivaće samo organske metode.

„Cilj je da farma postane globalno prepoznat model za održivu proizvodnju“ izjavio je Pascal Hardy, osnivač Agripolisa, kompanije koja je u centru projekta. U Agripolisu će se biljke gajiti aeroponskim sistemom, odnosno, prskanjem vode i hranljivim materijama, u vidu fine izmaglice, na izloženi koren biljaka (za razliku od biljaka koje rastu u zemljištu). Ovaj proces koristi 90 posto manje vode nego konvencionalna poljoprivreda. Dakle, u Agripolisu nema zemlje, a neće biti ni pesticida.

Farma će imati sopstveni bar i restoran, kapaciteta za 300 ljudi. Nudiće panoramski pogled na grad i na meniju će biti sezonski proizvodi uzgajani baš na ovom mestu.

E2 portal   (The Guardian.com)