SRBIJA IMA VELIKI POTENCIJAL ZA POSLOVE U EKOLOGIJI

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozvao je kineske privrednike da ulažu u zaštitu životne sredine u Srbiji i ukazao da u toj oblasti postoje veliki potencijali.

Na Međunarodnoj konferenciji za zelene investicije i razvoj, koja se održava u okviru Međunarodnog sajma investicija i trgovine (CIFIT 2019) u Sjamenu, predstavio je planove i projekte koji čekaju Srbiju na putu dostizanja savremenih standarda u zaštiti životne sredine, saopštilo je resorno ministarstvo.

Na skupu, u kojem je učestvovalo više od 500 predstavnika različitih institucija i kompanija iz Kine i čitavog sveta, predstavio je velike potencijale Srbije za dobre poslove u oblasti zaštite životne sredine, pre svega u oblasti upravljanja otpadom, tretmana opasnog otpada i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

On je precizirao da procenjene investicije u projekte iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji u narednom periodu iznose 15 mlrd EUR, od čega skoro 5 mlrd EUR za otpadne vode i oko 2 mlrd USD za upravljanje čvrstim otpadom, da bi naša zemlja mogla da dostigne ekološke standarde razvijenih zemalja.

Trivan je rekao i da je strateško opredeljenje Srbije uspostavljanje i izgradnja 27 regionalnih centara sa savremenom čistom tehnologijom tretmana otpada i iskorišćenja otpada kao resursa, i naveo da su prioritetni regioni spremni za ulaganja Valjevo, Užice, Zaječar. Procenjene investicije za izgradnju postrojenja za tretman opasnog otpada i potrebne infrastrukture njegovog zbrinjavanja kreću se i do 50 mil EUR.

On je izrazio uverenje da je prečišćavanje otpadnih voda najvažnije ekološko pitanje, i da je neophodno da se u što kraćem roku u svim gradovima i opštinama, izgrade postrojenja za ove namene.

Istakao je da je u Srbiji u ovom trenutku 13 jedinica lokalnih samouprava koje su spremne za izgradnju, a da su još 32 opštine i gradovi u finalnoj fazi pripreme projektno-dokumentacije koji će u veoma kratkom roku biti spremni za izgradnju.

– Ukupne procenjene vrednosti ovih projekata iznose preko 800 mil EUR i predstavljaju prvu fazu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji – naglasio je.

E2 portal   (Ekapija)