UGLJEN-DIOKSID U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI

Ugljen-dioksid (CO2), koji je glavni i najštetniji otpad u energetici i hemijskoj industriji, može da bude koristan u tekstilnoj industriji. Nemački naučnici su predstavili ovih dana veštačko vlakno, nastalo od ovog gasa, koje može da se iskoristi u proizvodnji čak 80 odsto odeće na tržištu.

Na ovome rade istraživači na Visokoj tehničkoj školi u Ahenu u saradnji s proizvođačem sintetičkih vlakana Kovestro (Covestro). CO2, koji se oslobađa prilikom sagorevanja fosilnih goriva, treba da zameni korišćenje naftnih jedinjenja za proizvodnju tekstila. Šef Instituta tekstilnih tehnologija tvrdi da se radi o revolucionarnoj metodi i da se novi tip vlakana najuspešnije može koristiti u elastičnim tekstilnim proizvodima, na primer, kod čarapa ili u sportskoj odeći. Na Institutu su proizveli i prve uzorke – više pari čarapa raznih boja. Ova izdržljiva elastična vlakna mogu da se iskoriste i u proizvodnji donjeg veša.

Tekstilna industrija je treći po veličini industrijski sektor u svetu, pa tako ekološka proizvodnja može imati značajan uticaj na kretanja koncentracije CO2 u vazduhu u globalnim razmerama. Računa se da bi u praktičnoj primeni u industriji, ovaj novi tip veštačkog vlakna trebalo da se pojavi u roku do tri godine.

E2 portal   (Balkanmagazin.net)