NAJZELENIJA KANCELARIJA NA SVETU

Edge kancelarija u Amsterdamu se ponosi dobrom kafom, mnoštvom prirodnog svetla, nijedan radni sto nije daleko od prozora, teretanom, koja ne samo da doprinosi da budete fit, nego i snabdeva kancelariju energijom.

Takođe, toalete čisti kišnicom, ima robota čuvara koji će vas sprečiti da lutate oko zgrade noću, i niz pametnih tehnologija koje zgradu čine održivom.

Zgrada, čiji je glavni „stanar“ konsultantska firma Deloitte, poseduje „pametne“ plafone sa 28000 ugrađenih senzora, koji mere temperaturu, svetlo, pokret i vlažnost. Rasveta je takođe pametna – svaki od LED panela je izuzetno efikasan i zahteva malu količinu električne energije.

Radnici mogu da kontroliši temperaturu, osvetljenje, roletne putem niza aplikacija na svojim mobilnim telefonima. Biraju temperaturu koju žele na svom telefonu, a onda se ona prilagodi u ventilima iznad njihovih glava. Svaki ventil reguliše temperaturu od oko četiri šaltera, tako da moraju da se nadaju da kolega koji sedi pored njih želi takođe tu odabranu temperaturu.

Takođe, radnici mogu da koriste jednu od aplikacija da rezervišu sobu za sastanke i da se prijave da su stigli na svoje radno mesto.

Na krovu zgrade su instalirani solarni paneli, koji obezbeđuju dovoljno električne energije. U iskošenom atrijumu se prikuplja kišnica, koja se posle koristi za čišćenje i ispiranje toaleta. Takođe, motivišu svoje zaposlene da budu još „zeleniji“: postoji ogroman prostor za bicikle kojima im je preporučljivo da dolaze na posao, a u podzemnom parkingu ima ceo zid sa punjačima za električne automobile.

Zgrada se zagreva i hladi preko termalnog sistema za skladištenje energije. Topla voda se skladišti u bunarima u zemlji tokom leta, da pomogne zagrevanju zgrade u zimskom periodu, i na isti način da leti rashladi zgradu hladnom vodom. Ne postoje radijatori u zgradi, grejanje je obezbeđeno kroz kablove koji vode kroz plafon. Jedan sadrži podatke, a drugi vodu, da se omogući ambijentalna temperatura u celoj strukturi zgrade.

U zgradi postoje pametne table sa brojnim podacima u realnom vremenu, od toga koliko radnika ima u zgradi u bilo kom trenutku, koliko posetilaca ima, kolika je potrošnja energije, kolika je temperatura, pa do toga koliko kafe i koja vrsta kafe se najviše konzumira u zgradi. Svaki aparat za kafu je povezan na internet, pa osoblje u svakom trenutku može da vidi kada ponestaje kafe i napuni ga. U toaletima su i držači peškira na sličan način povezani, i nikada ne nedostaje peškir.

E2 portal   (Inhabitat)