UPOZNAJTE BEČ POMOĆU APLIKACIJE ZA BROJANJE KORAKA

Austrijska metropola kao „najzelenija prestonica sveta“ nastavlja da nagrađuje „zelenu” mobilnost svojih građana.

Nova besplatna aplikacija „Wien zu Fuß“ (Beč peške) omogućuje brojanje koraka uz detaljan pregled dnevnih, nedeljnih, mesečnih i godišnjih dostignuća. Ali, osim što kao i druge aplikacije za brojanje koraka meri potrošene kalorije, pređene udaljenosti, vreme pešačenja i slično, aplikacija „Wien zu Fuß“ nudi planiranje šetnji i odabir pešačkih ruta, preporučuje nove pešačke staze, otkriva nepoznate delove grada, a pored svega toga u zamenu nudi nagrade. Trud se isplati, jer svaki korisnik može da podeli uspeh i sa svojim prijateljima!

Aplikaciju je pokrenula Bečka agencija za mobilnost (Mobilitätsagentur Wien) kao još jedan doprinos austrijskog glavnog grada i uputila je poziv svim Bečlijama da i oni – pešačenjem ili vožnjom bicikla, daju svoj doprinos zaštiti životne sredine.

„Ako pešačite ili vozite bicikl, činite dobro ne samo svom zdravlju, već i zaštiti klime, i pomažete da Beč postane klimatska prestonica budućnosti. Beč postiže izvrsne rezultate u smanjenju emisija gasova staklene bašte, ali imamo još mnogo prostora za napredak.“ – ističe se u saopštenju Bečke agencije za mobilnost.

Građani se takođe pozivaju da tokom pešačenja i vožnji bicikla na društvenim mrežama objavljuju fotografije uz ključnu reč #GoFuture, čime će dodatno ukazati na svoje navike, ali i potrebe kretanja, a ostalima pokazati šta propuštaju dok koriste automobile.

Nagrade u obliku vaučera za kafu i organizovane ture gradom
Korisnici nakon pređenih 15.000 koraka ostvaruju pravo na vaučer za besplatnu kafu. Svi korisnici aplikacije koji žele da otkriju nedovoljno poznate delove grada ili zanimljivu stranu istorije bečkih ulica i kvartova, treba da naprave 30.000 koraka, a za taj trud biće nagrađeni vaučerom za organizovanu turu po vlastitom izboru.

Vaučer vredi neograničeno vreme i za sve raspoložive ture u organizaciji bečke organizacije turističkih vodiča. Aplikacija je dostupna za Android i iPhone platforme.

E2 portal   (Ekovjesnik)