„NAJZELENIJI“ HOTEL U BEČU

Butik-hotel Stadthalle u Beču je pored divnog smeštaja i pionir kada je u pitanju održivost. To je prvi hotel na svetu koji je iskoristio nulti energetski bilans, proizvodeći toliko energije koliko troše.

Razgovaramo sa Mariom Leifer, zaduženom za komunikacije, kako bismo saznali celu priču.

Da li možete da nam kažete nešto više o istorijatu hotela?

Stadthalle je porodični hotel, sada je u vlasništvu druge generacije. Kada ga je gospođa Reitterer kupila 2000.godine od svojih roditelja, imao je samo 40 soba. 2002.godine je kupila i susednu zgradu, koja je omogućila alternativni pristup za isporuke na početku. 2007.godine je počela da istražuje i proučava tehnologiju pasivnih kuća. Nakon početnih skeptičnih pristupa banaka i arhitekata, uspela je da ih uveri da će uspeti da ponudi nešto novo i drugačije, i tako je i bilo. 2009.godine je otvoren prvi hotel sa nultom potrošnjom energije. Toplotna pumpa podzemnih voda i solarni paneli stvaraju energiju u našem hotelu.

Osim proizvodnje/potrošnje energije, da li postoje i druge održive mere koje hotel preduzima?

Da, postoji obimna lista. Imamo zeleni zid, zelene krovove, baštu lavande (što je takođe idealno za hlađenje), košnice koje proizvode med za naš doručak, sobe su uređene metodom apsajklinga. Doručak je od 2016.godine 100% organski, a sve proizvode nabavljamo od lokalnih proizvođača.

Kakve su reakcije gostiju?

Putem povratnih informacija, vidimo da im se veoma dopada naš pristup održivom načinu života. Žele da nastave takav stil i kada se vrate kući. Svakodnevno nam se javljaju sa raznih univerziteta, žele da saznaju više o našem radu, da se i studenti edukuju, da dođu u posetu.

Šta je sledeće što želite da postignete, a da ima veze sa održivošću?

Uvek želimo da idemo korak dalje. Inspirisani smo nultim otpadom, želimo tu politiku da primenimo i u našem hotelu. Druga oblast na koju se fokusiramo je urbana poljoprivreda. Uvereni smo da su krovne bašte, ali i vertikalne bašte veliki potencijal za urbano baštovanstvo. Izabrani smo za evropski projekat, kako bismo istražili dalje mogućnosti.

E2 portal   (goodgoal.org)