NAPRAVLJENA PRVA MAPA PLASTIČNOG OTPADA U 25 ZEMALJA

Bez tačnih podataka, nema borbe sa plastičnim otpadom – imajući to u vidu fondacija Minderoo razvila je novi satelitski uređaj koji mapira otpad u 25 zemalja iz svemira. Zahvaljujući satelitskoj tehnologiji i veštačkoj inteligenciji, moguće je izmeriti naslage plastičnog otpada iz svemira, objašnjavaju u fondaciji.

Kako ističu, reč je o prvoj mapi plastičnog zagađenja u visokoj rezoluciji i realnom vremenu i najvećoj bazi plastičnog otpada koja obuhvata više zemalja. Do sada su u mapu uključene sve zemlje jugoistočne Azije i Australije.

Naučnici veruju da će ovi podaci pomoći vlastima da spreče da plastični otpad završi u moru. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i modelu mašinskog učenja, uređaj izračunava veličinu prostora na kom se nalazi plastični otpad.

Podaci će pomoći vladama da bolje reše otpad na nelegalnim deponijama i da nadgledaju one koje predstavljaju ekološku i zdravstvenu opasnost. Očekuje se i da će podaci biti značajni za odluku o investicijama u infrastrukturu za upravljanje otpadom tamo gde je ona najpotrebnija.

Do sada, veliki problem je bilo identifikovanje i merenje plastičnog otpada na sistematičan i standardizovan način. To je posebno značajno imajući u vidu očekivanja da se u narednih pet godina, svetska proizvodnja jednokratne plastike poveća za 30%.

E2 portal (Cirkularna ekonomija)