NOVI FOTONAPONSKI SISTEM ZAGREVANJA VODE U BOJLERU

Nemački startap Nekol Photovolthermic AG predstavio je bojler od 1.500 W koji može da koristi fotonaponsku energiju bez dodatnog pretvarača.

„Sistem se može naručiti u tri konfiguracije počevši od trećeg kvartala ove godine“, rekao je suosnivač kompanije Mihael Lau u izjavi za medije.

Svi sistemi uključuju pametni kontroler, poznat kao Nekol-Energy-Controller. Može da radi sa jednosmernom i naizmeničnom strujom i samostalno odlučuje da li se koristi električna energija iz mreže ili fotonaponskog sistema, pri čemu je ovo drugo primarno. Korisnici mogu da biraju između jedne ili dve grejne šipke: NEKS-R1 i NEKS-R2.

Takođe nudimo rezervoar od 120 l za konfiguraciju sa dve šipke, koji je nazvan NEKS-R2k120, a princip ugradnje „plug and play“ čini instalaciju veoma jednostavnom navodi Mihael Lau.

Ako su dve grejne šipke integrisane, one omogućavaju zonsko zagrevanje slojeva rezervoara, rekao je Lau. „Primena grejnih zona omogućava značajno smanjenje potrošnje električne energije u mreži“, dodao je on.

Princip rada jednostavan ali ekonomičan

Iz kompanije navode da je jednostavan princip rada dvozonskog grejanja. U početku se gornja zona akumulacionog rezervoara u blizini izlaza tople vode zagreva na 60 C. Ovo omogućava brže povlačenje tople vode, sa PV prioritetom kao pogonskim izvorom.

U slučaju niskog sunčevog zračenja, inteligentni sistem dogreva gornju zonu vode kroz mrežu. Tako se za obezbeđivanje tople vode koristi što je moguće manje električne energije iz mreže, jer za tu svrhu treba zagrejati samo gornju zonu. Čim gornja zona dostigne ciljnu temperaturu, sistem se prebacuje na donji grejni element i tako zagreva ceo rezervoar. „Energija koju generiše fotonaponska ploča čuva se u vodi“, rekao je Lau.

Kompanija je saopštila da je standardna PV instalacija koja treba da bude povezana sa bojlerom niz sa četiri panela od 375 W. „Druge konfiguracije su moguće, čak i sa više snage“, dodao je Lau. „Sve što treba da proverite je maksimalni ulazni napon od 500 V.“

Proizvod je razvio i proizveo Nekol u Nemačkoj. Biće dostupan po početnoj ceni od 799 evra (845 dolara) i navodno je pogodan za evropska tržišta, kao i za druge regione.

„Na primer, dok je NEKS-R2k120 veoma pogodan za zamenu gasnih bojlera u domaćinstvima širom Mediterana-državama koje imaju topliju klimu, naši R1 i R2 kompleti za naknadnu ugradnju su takođe pogodni za domaćinstva u DACH regionu (DACH region čine Nemačka, Austrija i Švajcarska) kako bi se integrisali u postojeće sisteme i tako smanjili troškove,“zaključio je Lau.

E2 portal (Energija Balkana)