NAUČNICI RAZVIJAJU MAŠINU KOJA MOŽE DA DETEKTUJE 12 TIPOVA PLASTIKE

Poslednjih godina imamo sve više plastičnih proizvoda, a veoma mali procenat plastike se reciklira. Jedan od razloga je to što se plastika sastoji od mnogo materijala sa različitim fizičko-hemijskim osobinama i aditivima što je čini problematičnom za recikliranje. Ali, to bi moglo da se promeni, zahvaljujući naučnicima u Danskoj.

Istraživači sa Odeljenja za biološki i hemijski inženjering na Aarhus Univerzitetu u Danskoj razvili su kameru koja može da detektuje razlike u 12 tipova plastike.

Ovih 12 tipova, uključujući PE, PP, PET, PS, PVC, PVDF, POM, PEEK, ABS, PMMA, PC i PA12 nalaze se u uobičajenim proizvodima od plastike. Zahvaljujući kameri, plastika će moći da bude razdvajana na osnovu hemijskog sastava što će omogućiti bolje recikliranje. Tehnologija je testirana u pilot fazi i očekuje se da primena počne na proleće ove godine.

– Sa ovom tehnologijom, možemo videti razlike između raznih tipova plastike. Čak možemo da vidimo i razlike između plastike koja se sastoji iz istih hemijskih elemenata, ali različito strukturisanih. Koristimo kameru visokog spektra u infracrvenoj oblasti i mašinsko učenje da analiziramo i kategorišemo tip plastike direktno na traci. Ovo otkriće će imati ogroman uticaj na razdvajanje plastike  – kaže profesor Mogens Hinge.

Plastika se sada razdvaja metodama koje omogućavaju razdvajanje određenih frakcija, poput PE, PP, PET, ali ne sa istom tačnošću koju nudi nova tehnologija, pa samim tim ni sa hemijskom čistoćom, što je ključno kako bi se povećala stopa recikliranja plastike.

E2 portal   (Cirkularna ekonomija)