NAUČNICI U FRANCUSKOJ PRAVE VEŠTAČKO SUNCE ZA PROIZVODNJU ČISTE ENERGIJE

Na jugu Francuske u utorak je počelo sklapanje najkompleksnije mašine u istorije naše civilizacije – ITERA, koje će trajati narednih pet godina, piše Guardian.

Reč je o 20 mlrd EUR teškom naučnom projektu, kojim se žele simulirati procesi koji se odvijaju unutar Sunca, tj. kojim se želi omogućiti stvaranje energije uz pomoć nuklearne fuzije, a koja bi, nadaju se naučnici, u budućnosti mogla biti komercijalno iskoristiva. Reč je o neograničenom izvoru čiste energije, ali za koji naša civilizacija proteklih 60 godina nije našla način da ga iskoristi zbog velikih tehničkih izazova koje takav poduhvat zahteva.

Kako je još pre pet godina pisala naučna novinarka Tanja Rudež, tokom reakcije fuzije, što je proces spajanja jezgara lakih atomskih elemenata, oslobađa se velika količina energije. Primera radi, pri fuziji svega pet grama materije dobije se energije koliko i izgaranjem 60 tona vrlo kvalitetnog uglja.

– Fuzija je siguran izvor energije na neograničenoj skali – rekao je novinarki tada portparol ITER-a Rober Arno. Za razliku od fisije, odnosno cepanja atomskih jezgra, što je temelj nuklearki, ali i atomskih bombi, kod fuzije nema opasnosti od nekontrolisane reakcije. Drugim rečima, nije moguć scenario kao u Černobilju. Kod energije dobijene fuzijom, nema dugoživućeg radioaktivnog otpada, a nema ni emisije ugljen dioksida.

Da bi se sastavio 23.000 tona težak reaktor u centru ovog projekta, u njega će se ugraditi milioni raznih komponnti, među kojima i više od 3.000 tona superprovodljivih magneta i više od 200 kilometara superprovodljivih kablova, a sve to biće smešteno na ekstremno niskim temperaturama od -269 stepeni Celzijusa. Ukratko, reč je o najkompleksnijem „građevinskom“ pothvatu današnjice.

Početak faze sastavljanja mašine obeležili su i francuski predsednik Emanuel Makron i japanski premijer Šinzo Abe, čija zemlja učestvuje u ovom projektu sa Evropskom unijom, SAD, Ujedinjenim Kraljevstvom, Kinom, Indijom, Južnom Korejom i Rusijom.

– Verujem da će ovakve inovacije biti ključne u borbi protiv klimatskih promena i u izgradnji društva u kojem nema preteranih emisija ugljen dioksida – kazao je Abe.

– Ako omogućimo korišćenje čiste energije, biće to čudo za našu planetu. Ali, morate biti svesni da će sastavljanje ove mašine biti izuzetno složen proces tokom kojeg moramo biti precizni kao švajcarski sat – rekao je glavni direktor projekta ITER Bernar Bigo.

Kada ITER bude dovršen 2025. godine počeće prvi eksperimenti, a do 2035. godine trebalo bi da bude gotova i gradnja reaktora DEMO, snage 3 gW, koji će proizvoditi električnu energiju. Krajnji je cilj da do 2050. godine pomoću fuzije počne i komercijalna proizvodnja energije.

E2 portal   (The Guardian)