NEMAČKE KOMPANIJE TRAŽE DOMAĆE PARTNERE IZ OBLASTI ENERGETSKI EFIKASNE GRADNJE

Zgrade u Srbiji sa 46% potrošnje predstavljaju najveće potrošače energije, a obnova starih zgrada dovela bi do znatne uštede, čulo se na konferenciji Energetska efikasnost u zgradama, koju organizuje Nemačko-srpska privredna komora (AHK) pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Nemačke.

U okviru konferencije devet nemačkih građevinskih kompanija boravi u Srbiji, a njihov cilj je, kako je za eKapiju rekao predstavnik Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Nemačke Sebastian Ulm, da u Srbiji pronađu partnere iz oblasti energetski efikasne gradnje.

– Energetska tranzicija u Nemačkoj sprovodi se kroz tri mere: efikasnost, korišćenje obnovljivih izvora energije i povezivanje sektora – rekao je Ulm i istakao da su obnovljivi izvori energije u Nemačkoj u 2017. godini proizvodili jedan od tri kilovat-sata struje, dok je primarna potrošnja struje od 2008. pala za 16% u zgradarstvu – rekao je Ulm.

– Često diskutujemo koji je izvor energije najbolji, danas je povećan akcenat na obnovljivim izvorima energije, međutim, od svih izvora energije najbolji je štednja – izjavio je potpredsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) Bojan Predojević.

Predojević je izneo podatak da se u zgradarstvu, saobraćaju i industriji u proseku može uštedeti 100 EUR po glavi stanovnika godišnje, što, kaže, znači da u EU sa 500 miliona stanovnika postoji potencijal uštede od 50 mlrd EUR svake godine, a u Srbiji 700 mil EUR.

Kaže da se u današnjem društvu kreirao izraz „energetsko siromaštvo“ koji, objašnjava, obuhvata određene slojeve stanovništva koji troše više novca na energiju nego drugi.

– U Srbiji se za zagrevanje nekih objekata troši do pet puta više energije po meru kvadratnom nego u zemljama EU. Zato energetska efikasnost na zgradama dobija na značaju u Srbiji – ukazao je Predojević.

Predojević podseća na meru zakona da objekti sa čijom se rekonstrukcijom ili izgradnjom krenulo posle 30. septembra 2012. moraju posedovati energetski pasoš koji pokazuje kvalitet zgrade, komfor, potrošnju energije i buduće režijske troškove.

Takođe, kako navodi, naplata grejanja po utrošku novogradnje je postala obavezna u Srbiji, prema podacima Ministarstva za energetiku čak 90% zgrada ima tehničke uslove da pređe na naplatu po potrošnji, i da je samo potrebno pronaći način da stambene jedinice pređu na taj vid grejanja.

Predojević ističe je Beograd postao „grad kranova“ i dodao da je u toku veći broj projekata u građevinskom sektoru kako u vidu novogradnje stambenih i poslovnih zgrada, tako i u obnovi fasada već postojećih zgrada koji će novim materijalima štedeti energiju u zgradama.

Energetska efikasnost u Nemačkoj

Cij Nemačke je da do 2050. godine postanu klimatski neutralni, odnosno da troše 80% manje primarne energije, kaže Christian Mueller predstavnik Nemačke agencije za energetiku.

– Do 2050. godine u Nemačkoj je potrebno da se sanira 11 miliona zgrada. Tehnička rešenja postoje, sada treba prevazići nedostatke kao što su nedostatak stručne radne snage, kao i relativno skupa sanacija koja dugo traje – kaže Mueller i dodaje da je cilj energetski efikasne gradnje da zgrada proizvodi toliko energije koliko i troši.

– Kada se radi energetska sanacija zgrada mora se na umu imati kvalitet, brzina, cena i komfor. Da bi se postigla brzina, sanacija se izmešta sa gradilišta u fabriku i od 2013. do 2015. godine brzina sanacije se sa dve nedelje skratila na jedan dan – istakao je Mueller.

E2 portal   (Ekapija)