WIFI NE UTIČE NA ZDRAVLJE

Mit da WiFi utiče na zdravlje postoji koliko i ta tehnologija, ali naučnici s američkog univerziteta Pensilvanija možda su napokon otklonili sve sumnje. U naučnom radu koncentrisali su se na tvrdnje da su signali koje odašilje WiFi, ali i drugi signali radio frekvencija (RF), opasni po ljudsko zdravlje.

Stanje koje se pritom kod zagovornika teze o štetnosti navodi jeste „elektromagnetna hipersenzibilnost“. Ipak, te tvrdnje nikad nisu bile potvrđene, ni priznate, od strane naučne zajednice, ali niko nije ni prionuo poslu kako bi detaljno opovrgnuo teoretičare u „mainstream“ smislu, bez obzira na brojne odvojene i značajne studije, prenosi itcbusiness.info.

Stručnjaci s američkog univerziteta odlučili su da doznaju istinu pravim, naučnim metodama i da objedine sva saznanja na jednom mestu, zajedno sa svojima.

Prvenstveno, teza da WiFi čini probleme pobija se u samom startu, jer dnevno WiFi čini tek 4% svih RF signala koji su oko nas. Dakle, već po tome ne mogu biti opasni. A kad se tome pridoda činjenica da u 3.700 sprovedenih studija, zaključno sa 2018. godinom, nikada nije zebeležen nijedan zdravstveni problem vezan uz RF, jasno je da ni WiFi ne može biti štetan, posebno ne kada čini svega 4% udela „u vazduhu“.

Istorija je pokazala da ljudi često zaziru od noviteta i da su jednake sumnje prolazili odašiljači, telekomunikacioni i električni stubovi, prvi radio uređaji, televizija, telefoni.

Svakako, najznačajnija studija o RF signalima kao štetnima, ujedno i najcitiranija jeste BioInitiative Report, koja na gotovo 1.500 stranica istražuje biološke efekte elektromagnetnih polja na zdravlje. Pritom su uključeni samo izabrani autori i obavljene su pristrasne metode istraživanja.

U stvarnosti, opasnosti nema, WiFi je siguran.

E2 portal   (Ekapija)