BEČKA DEPONIJA PRETVORENA U POPULARNO IZLETIŠTE

Deponija Rautenweg u Beču je primer ne samo najmodernije austrijske deponije, nego i atraktivno i interesantno zeleno izletište koje nastanjuju raznolike životinjske i biljne vrste.

Deponije smeća ne smatraju se svuda atraktivnim mestom za izlete, ali se sektor grada Beča za upravljenje otpadom, pobrinuo da deponije učini primamljivim mestima za izlete.

Tako od maja do oktobra svakog petka i prve subote u mesecu pozivaju na deponiju Rautenweg gde se od 2009. godine deponuje samo pepeo iz postrojenja za sagorevanje otpada. Od tada je deponija dobrim delom ozelenjena i postala je stanište za mnoge biljke i  životinje poput koza.

Tokom vožnje kroz deponiju građani se upoznaju sa funkcionisanjem kompletnog sistema zbrinjavanja otpada i zaštite podzemnih voda, a deponija je predstavljena i kao alternativni snabdevač energijom. Elektrifikacijom gasa, solarnim panelima i drugim alternativnim metodama ovde se godišnje uštedi 2.200 tona ugljen-dioksida. Pri tome se proizvodi osam puta više struje nego što je potrebno za održavanje deponije.

E2 portal   (Energis.ba)