NOVE OZNAKE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Kako bi se potrošačima u EU-u pomoglo da smanje račune za energiju, kao i ugljenični otisak, od 1. marta 2021. u svim prodavnicama i u internet prodaji prienjivaće se nova verzija široko prihvaćene EU-ove oznake energetske efikasnosti, objavila je juče (1.marta)  Evropska komisija.

Nove oznake prvobitno će se primenjivati na četiri kategorije proizvoda – frižidere i zamrzivače, mašine za pranje sudova, mašine za pranje veša i televizore. Od 1. avgusta nove će se oznake primenjivati na sijalice i svetiljke sa fiksnim izvorima svetlosti, a u budućnosti i na druge proizvode.

S obzirom na to da se prema postojećoj lestvici sve više proizvoda razvrstava u razrede A+, A++ ili A+++, najvažnija je promena povratak na jednostavniju lestvicu od A do G. Ta je lestvica stroža i osmišljena je tako da se u početku samo manji broj proizvoda može razvrstati u razred „A”, čime se ostavlja prostor za buduće efikasnije proizvode.

Energetski najefikasniji proizvodi koji su trenutno na tržištu, sada će uglavnom biti svrstani u razred „B”, „C” ili „D”. Oznake će sadržavati niz novih elemenata, uključujući QR kod za bazu podataka na nivo EU-a, čime će se potrošačima omogućiti da pronađu više pojedinosti o proizvodu.

Od 1. marta na snagu je stupio i niz pravila o „ekološkom dizajnu”, a posebno u pogledu mogućnosti popravka i obaveze proizvođača da omoguće dostupnost rezervnih delova nekoliko godina nakon što proizvodi više nisu na tržištu.

Izvorna oznaka energetske efikasnosti pokazala se kao izuzetno uspešna u domaćinstvima u Evropi, i omogućila je uštede od nekoliko stotina evra godišnje, i podstakla preduzeća na ulaganja u istraživanje i razvoj.

Novi sistem će biti jasniji potrošačima i omogućiti da preduzeća nastave sa inovacijama i ponude još efikasnije proizvode. To će pomoći i u smanjenju emisija gasova staklene bašte. Kao i prethodne oznake, oznake sa promenjenom vrednošću pružaju više informacija od razreda energetske efikasnosti.

Na primer, kod mašine za pranje veša jasno su prikazani broj litara vode po ciklusu, trajanje ciklusa i potrošnja energije, kako je izmereno za standardni program. Dodatna značajna promena je uvođenje QR koda u gornjem desnom uglu novih oznaka, čijim se skeniranjem potrošači mogu dodatno upoznati sa informacijama o modelu proizvoda.

E2 portal   (Evropska komisija)