NOVI GASNI KOTLOVI ZA BOLJI KVALITET VAZDUHA U ALEKSANDROVCU

U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, resorno ministarstvo opredelilo je 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta, ali i dodatnih 100 miliona za pošumljavanje, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prilikom obilaska Doma zdravlja „Dr Dobrivoje Ger Popović“ u Aleksandrovcu, gde je stari kotao na lož-ulje zamenjen sa tri nova gasna kotla sa pratećom opremom.

Novi kotlovi zagrevaju 5.600 m2 ovog doma zdravlja, gde spadaju centralna zgrada sa opštom praksom, laboratorija, dečji dispanzer, ginekologija, stacionar, radiologija i kovid ambulanta. Realizacija ovog projekta doprinosi čistijem vazduhu i boljem kvalitetu života građana ove opštine, navedeno je na sajtu Vlade.

Vujović je tom prilikom objasnila da je najveći deo zagađenja vazduha u naseljima rezultat starih kotlova i ložišta, zbog čega je prošle nedelje raspisan konkurs za dalju zamenu kotlova i individualnih ložišta.

Ministarka je izrazila nadu da će i druge opštine slediti primer Aleksandrovca, i ujedno podsetila na dodatne aktivnosti koje se sprovode u cilju smanjenja aerozagađenja, budući da je Vlada postavila zdraviju, čistiju i zeleniju Srbiju kao jedan od prioriteta.

E2 portal (eKapija)