NOVI IZGLED JELISEJSKIH POLJA DO 2030.GODINE

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo juče (10.1.) je potvrdila svoju podršku realizaciji projekta preuređenja Jelisejskih polja. Projekat će započeti nakon Letnjih olimpijskih igara kojima je francuska metropola domaćin 2024. godine, a otvaranje „Polja mogućeg“ duž 1,9 km avenije u centralnom delu Pariza očekuje se do 2030. godine.

Početkom februara prošle godine, pokrenuto je višemesečno javno savetovanje, gde su odabrani najkvalitetniji predlozi građana. U savetovanju je učestvovao rekordan broj od gotovo 100.000 Parižana, a „zeleno“ svetlo za novi projekat „Polja mogućeg“ (Les Champs des possibles) dalo je čak 450.000 građana francuske metropole.

Velika većina njih podržala je ozelenjavanje avenije, sadnju velikog broja drveća i uređenje novih zelenih površina, ali ipak su bili protiv potpune zabrane saobraćaja.

Šta kažu stanovnici Pariza?

Iako se Jelisejska polja smatraju jednom od najlepših avenija na svetu, mnogi Parižani je  već godinama izbegavaju u širokom luku. Za većinu stanovnika Pariza, avenija predstavlja bučni „turistički rezervat“, što su potvrdila i istraživanja sprovedena za potrebe razvoja ovog projekta.

Naime, legendarnom pariskom arterijom svakog je dana pre početka pandemije koronavirusa prolazilo je čak 100.000 osoba, od kojih su 68 odsto bili turisti. Velika većina Parižana ili njih 71 odsto zbog toga je aveniju smatralo pretežno turističkom zonom: za 26 odsto njih bila je previše bučna, a 10 odsto građana aveniju je čak smatralo opasnom i nesigurnom.

Arhitekta Filip Kjambareta projektom predlaže značajno smanjenje površine namenjene za automobile, čime bi se dosadašnja saobraćajnica od osam traka svela na četiri, odnosno po dve u svakom smeru.

Ipak, glavni cilj projekta je ozelenjavanje avenije i njene neposredne okoline. Plan je da se duž cele avenije posadi preko hiljadu stabala čime bi se ukupne zelene površine sa sadašnjih 32.000 povećale na 95.000 m2.

E2 portal   (Le Journal du Dimanche)