„ZELENA“ JELISEJSKA POLJA

Jedna od najpoznatijih i najlepših avenija na svetu, mogla bi da se značajno promeni do 2030. godine, i da od Jelisejskih polja (Les Champs-Élysées) preraste u „Polja mogućeg“ (Les Champs des possibles).

U javnom savetovanju o budućnosti Jelisejskih polja, učestvovao je rekordan broj od gotovo 100.000 Parižana, a „zeleno“ svetlo za novi projekat „Polja mogućeg“ dalo je čak 450.000 građana francuske metropole.

Savetovanje je sprovedeno u periodu od 14. februara do 4. juna ove godine, a na pitanje „Što biste želeli da promenite u cilju poboljšanja Jelisejskih polja?“ Parižani su odgovorili sa preko dve hiljade svojih predloga. Najbrojniji su oni koji podržavaju ozelenjavanje avenije sadnjom drveća i uređenjem zelenih površina, ali su ipak protiv potpune zabrane saobraćaja.

Najbrojniji predlozi se odnose na značajno ozelenjavanje avenije, što je uostalom i jedna od glavnih ideja projekta arhitekta Philippea Chiambarette. Međutim, ističe se snažno protivljenje dosadašnjoj praksi sadnje drvoreda gde je svako stablo okruženo asfaltom. Drveću se mora omogućiti da diše, oko stabala treba urediti šire zelene površine koje će prikupljati kišnicu i uticati na sniženje temperatura vazduha, komentarisali su građani.

Međutim, mnogi se protive ideji preteranog ozelenjavanja, jer smatraju kako bi se time ipak narušio izgled avenije. Drugi prioritet je stvaranje prave pešačke staze od Jardin des Tuileries do Place de l’Etoile, čime bi se pešacima značajno olakšalo kretanje, posebno na Place de la Concorde.

Građani su takođe istakli potrebu za povećanjem broja javnih česmi sa besplatnom pitkom vodom, ali i javnih toaleta, klupa i mesta za odmor. Iako se već dve godine, svake prve nedelje u mesecu, avenija u potpunosti zatvara za sav saobraćaj, i namenjena je pešacima i biciklistima, zanimljivo je što većina građana ne želi potpunu zabranu saobraćaja. Ali ipak, zahtevaju odvajanje i obezbeđivanje pešačkih i biciklističkih staza.

E2 portal