NOVI SISTEM ZA PREČIŠĆAVANJE VODE UKLANJA MIKROPLASTIKU

Južnokorejski istraživači su razvili novi sistem za prečišćavanje vode koji može brzo i efikasno da eliminiše mikroplastiku i druge zagađivače. Radi se o kreativnom i važnom načinu nošenja sa problemom mikroplastike koja je svuda oko nas.

Uzimajući u obzir činjenicu koliko je učestala plastika u modernom društvu, nije iznenađenje da se mali delovi mogu pronaći gotovo svuda na Zemlji, čak i na mestima koja se smatraju čistim. Od Severnog do Južnog pola, od najdubljih delova okeana do najviših vrhova planina moguće je pronaći mikroplastiku koja se kreće lancem ishrane sve do ljudi.

Neki materijali se analiziraju u cilju rešavanja problema mikroplastike, a među njima su nanoceluloza, poluvodonička žica, magnetni „nanostubovi“ i stubovi za filtriranje napravljeni od peska, šljunka i biofilma. Novi dizajn pokazuje potencijal, tvrde stručnjaci sa Instituta Daegu Gyeongbuk za nauku i tehnologiju (DGIST) u Južnoj Koreji.

Supstanca poznata kao CFT (covalent triazene framework) je ključna. S obzirom na to da je ovaj materijal vrlo porozan, i da ima veliku površinu, unutra ima dosta prostora za čuvanje molekula koje „hvata“. Nedavna istraživanja su pokazala da slična jedinjenja mogu eliminisati organske boje u industrijskim otpadnim vodama. Tim je naporno radio kako bi molekule u CTF-u učinio više hidrofilnim, a zatim su materijal podvrgnuli blagom procesu oksidacije.

Pomenuti materijali koji se ispituju uspevaju da uklone gotovo 100 posto zagađivača. Za samo 10 sekundi je iz vode uklonjeno više od 99,9 odsto zagađivača zahvaljujući brzini rada filtera. Osim toga, materijal se može reciklirati više puta bez gubitka efikasnosti.

U drugom eksperimentu su naučnici napravili vrstu polimera koji može apsorbovati sunčevu svetlost, pretvoriti je u toplotu, a potom tu toplotu koristiti za uklanjanje isparljivih organskih hemikalija koje su takođe zagađivači. Snagom jednom sunčevog zračenja je eliminisano više od 90 odsto hemikalija.

Više od 99,9 odsto oba zagađivača bi se mogla eliminisati prototipom koji koristi obe membrane.

E2 portal (Klix.ba)