OD 2035.PRESTAJE PROIZVODNJA AUTOMOBILA S MOTORIMA SA UNUTRAŠNJIM SAGOREVANJEM

Pregovarači Savet EU i Evropskog parlamenta postigli su u četvrtak uveče dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila s motorom sa unutrašnjim sagorevanje od 2035. godine. Tim zakonom bi se zabranila prodaja novih automobila i kombija na benzin ili dizel u 27-članom bloku. Zabrana je deo paketa EU o klimatskim promenama pod nazivom Fit for 55, čiji je cilj smanjenje emisija štetnih za klimu za 55 posto do 2030. u poređenju sa nivom iz 1990. i postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

– Upravo smo završili pregovore o nivou CO2 za automobile – tvitovao je francuski evroparlamentarac Pascal Canfin, koji je na čelu Komisije za životnu sredinu Evropskog parlamenta.

– Istorijska odluka EU-a za klimu koja definitivno potvrđuje cilj vozila sa 100% nulte emisije 2035, sa međufazama između 2025. i 2030. Automobili trenutno čine 12% svih emisija CO2 u EU, dok saobraćaj ukupno čini oko četvrtinu. Zemlje članice EU sada moraju da unesu uredbu u nacionalno zakonodavstvo.

Nije bilo planova za zabranu vožnje vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Umesto toga, očekuje se da će svi oni na kraju biti zamenjeni električnim vozilima.

E2 portal (Blic)