OD JANUARA SE UKIDA POREZ NA ELEKTRIČNA I HIBRIDNA VOZILA

Novim izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara oslobođena su poreza hibridna i električna vozila, a definisan je i pojam registrovanog oružja kao predmeta oporezivanja. Primena izmenjenog zakona počinje 1. januara 2020.

Hibridna vozila

Oslobođena poreza su hibridna vozila, odnosno ona kojima je jedan od pogona električni, koja osim hibridnih i električnih putničkih automobila, predstavljaju i sve vrste hibridna i električna vozila kao što su motocikli, tricikli i njima slična sprave. Poreskim oslobođenjem obuhvaćena su i plovila za koja je obveznik poreza ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove.

– Mišljenja smo da je ova olakšica svakako korak napred ka realizaciji politike smanjenja zagađenja u našoj zemlji. Kako je broj registrovanih hibridnih vozila nešto veći od 200 vozila, a cena ovih vozila za ekonomsko stanje našeg društva jako visoka, predviđene olakšice svakako nisu dovoljne da bi se ostvario rast učešća ovih vozila u ukupnom broju vozila – kažu za eKapiju stručnjaci iz Računovodstvene agencije Unija BG.

E2 portal   (Ekapija)