U BEOGRADSKIM PRODAVNICAMA OSTAJU PLASTIČNE KESE

U beogradskim prodavnicama od 1. januara i dalje će u upotrebi biti plastične kese, ali biorazgradive. Odbornici Skupštine grada letos su usvojili Odluku o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje, prema kojoj se zabranjuju plastične kese na teritoriji Beograda.

Kako, za Novosti, objašnjavaju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, sugrađani će kupljene proizvode ubuduće pakovati u biorazgradivu ambalažu.

– Plastična kesa, u skladu sa Odlukom o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje robe i usluga, je kesa koja mora biti isključivo oksorazgradiva, odnosno biorazgradiva – navode, za Novosti, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. – Mora sadržati aditive koji se dodaju procesu proizvodnje za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju, tako da one vremenom ubrzavaju fragmentaciju plastičnog materijala u mikrofragmente.

Naplata

Plastične kese u gotovo svim lancima supermarketa i drogerija se plaćaju. Ta praksa počela je sredinom prošle godine. To je smanjilo njihovu upotrebu za oko 60%. Plastične kese i dalje se ne naplaćuju u pekarama, knjižarama, apotekama…

– Uslovi koje moraju da ispunjavaju razgradive kese definisani su Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese. Jedna od akreditovanih organizacija koja izdaje sertifikat o ispunjenim kriterijumima je Tehnološki fakultet u Novom Sadu.

Za kontrolu upotrebe plastičnih kesa biće nadležne opštinske komunalne inspekcije koje će, ukoliko utvrde nepravilnosti, izdavati prekršajne naloge preduzetnicima, pravnim i odgovornim licima. Takođe, ispekcija će se obavljati i po službenoj dužnosti, kao i po prijavama sugrađana.

E2 portal   (Novosti)