OD MARTA POSKUPLJUJE DALJINSKO GREJANJE U NOVOM SADU

Građane u Novom Sadu čeka novo poskupljenje daljinskog grejanja stanova putem sistema gradskih toplana, u iznosu od 8,74 odsto u odnosu na važeće cene. Ovaj sistem za pogon koristi prirodni gas, sirovinu koja je jesenas značajno poskupela, ali sada i taj ceh, sa par meseci zakašnjenja, stiže Novosađanima na naplatu.

Poskupljenja ove komunalne usluge obeležila su i prošlu godinu u Novom Sadu, kada je došlo do dve veće korekcije, koje su u januaru i u avgustu, kumulativno za oko 28,4 odsto, podigle cenu daljinskog grejanja po kvadratnom metru stana.

Nova cena grejanja, koja se očekuje od marta, kako je za „Politiku” rečeno u „Novosadskoj toplani”, iznosiće za stambene potrošače 115,93 dinara po kvadratnom metru, bez poreza na dodatu vrednost.

S obzirom na to da je PDV za ovu uslugu 10 odsto, korisnici treba da računaju na krajnji iznos od 127,52 dinara po kvadratu stana.

„I gas i struja su poskupeli još prvog novembra prošle godine, a mi naše cene dižemo tek sada. Planirana je primena novih cena od 1. marta, a građanima će one biti iskazane na računu koji stiže u aprilu”, kazala je portparolka „Novosadske toplane” Ivana Stanimirović.

Trenutna cena grejanja za stambene potrošače, koja važi od prošlog avgusta, iznosi 106,61 dinar po kvadratnom metru, odnosno 117,27 dinara sa PDV-om.

Građani cele godine, svih 12 meseci, plaćaju grejanje po računu, za grejnu sezonu koja uobičajeno traje šest meseci, od 15. oktobra do 15. aprila. Najduže grejna sezona može da traje do 3. maja.

Predlog novih prodajnih cena utvrdio je svojom odlukom nadzorni odbor „Novosadske toplane” početkom februara i on je iz ovog preduzeća dostavljen Gradskom veću Novog Sada radi dobijanja saglasnosti. Prema tom dokumentu, objavljenom na sajtu grada 13. februara, poskupljenje mogu da očekuju i stambeni i poslovni potrošači kod kojih se za grejanje obračunava utrošena energija – za 12,34 odsto, odnosno instalisana snaga – za 12,15 procenata.

Takođe, predviđeno je povećanje cene za utrošenu toplotnu energiju za pripremu tople potrošne vode, u visini 8,33 odsto.

U predlogu se navodi da su rast cena gasa od 1. novembra 2023. godine, kao i rast cena repromaterijala i usluga održavanja, osnovni razlog da se cene usluga „Novosadske toplane” koriguju.

E2 portal (Politika)