ODRŽANA TRIBINA „KLIMATSKI RAZGOVORI“

Ambasada Nemačke u Beogradu je juče u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu organizovala tribinu „Klimatski razgovori“, na kojoj su stručnjaci razmotrili aktuelna pitanja iz oblasti borbe protiv klimatskih promena u Srbiji.

Prisutne je na otvaranju pozdravio šef Odseka za međunarodnu saradnju ambasade Nemačke Kristijan Šiling, nakon čega su usledile dve panel diskusije.

Prva je bila posvećena odnosu klimatskih promena i zdravlja stanovništva, a neka od pitanja o kojima su panelisti razgovarali su zašto se mnoge bolesti današnjice povezuju sa lošim kvalitetom vazduha, te kako uz pomoć veštačke inteligencije možemo dobiti informacije o kvalitetu vazduha na globalnom nivou.

Druga panel diskusija fokusirao se na uticaj energetskog sektora na klimatske promene, a panelisti su prisutnima pružili detaljniji uvid u proces energetske tranzicije u Srbiji i važnost Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, te na koji način i u kojoj meri energetski sektor u Srbiji doprinosi posledicama klimatskih promena.

Kako je istaknuto, ovim događajem ambasada Nemačke u Beogradu želi da pruži aktivan doprinos međusektorskom povezivanju u pronalaženju odgovora na kompleksan izazov klimatskih promena.

E2 portal